Kött i Butiken inkl Recept

Här hittar du BBQ- & Grillkött som du just nu kan köpa i butiken 557 meter från Väla köpcentrum. Köttet presenteras i ordning efter hur lång tid grill eller BBQ-sessionen beräknas att ta. Ett kortare recept finns presenterat för varje styckdetalj.

Även om nedanstående kött normalt är lagervara är det inte fel att reservera genom ett meddelande på Facebook eller mail till info@bbqmonster.se , kom ihåg kylväskan om du är långväga gäst.

Snabbgrillat:

Secreto av Iberico gris:

299 kr per kg – ca 1 kg per förpackning – Fryst, tinar fort i kallvatten.

Beskrivning: platt köttbit från hals/nacke som grillas hårt. Gott om fett insprängt i köttet men efter het grillning upplevs inte köttet som “fett” utan enbart smidigt och smakrikt. Köttet skärs som flankstek – kniven svagt lutande och tvärs över fibrerna. Perfekt grillkött för hård och het grillning!

Tips: Gör grillen redo för riktigt het grillning. Rubba med “grisen från Iberico” från #RubsByBBQmonster, räkna sedan med ca 10- 15 minuter grillning direkt över het glöd, passa noga, vänd när det brinner i fettet, borsta gallret under grillningens gång och du slipper sönderbrända rester från kryddor och annat, men tveklöst skall smakar detta kött bäst med en rejäl grillyta. Med fördel låter du det passera 70 grader – köttet har då en fastare konsistens men ändå fantastiskt mört och fint.

Se film under recept, råd & tips.

Flap-meat av Grainfed Black Angus

299 kr per kg – varierande storlek (0,8kg -1,8 kg) – Färskt, kylt 0-2 grader med lång hållbarhet.

Beskrivning: en platt köttbit, i storlek med en mindre flankstek. Biten är placerad i anslutning med flanken mer mot vad man skulle kunna beskriva som ett “kärlekshandtag”. Köttet är mycket mindre stumt än flankstek, som ett dragspel. Mjukt kött, fluffigt, marmorerat kött med muskelfiber som har jobbat betydligt mindre än flanken (=magmuskel som jobbar hela tiden). Eftersom att det är en muskel som bara har “hängt med” och inte belastats tungt så finns pratat vi om kött utan stödvävnad och brosk. Det innebär att low & slow inte krävs, snarare tvärt om – ju snabbare och hetare desto bättre.

Tips: rubba exempelvis med Black and white with a sting från #RubsByBBQmonster, grilla hot & fast över het kol. Passa köttet noga, vänd när fettet börjar brinna eller när du ser att det svettas igenom. Lyft upp köttet från gallret och mät i c/c genom att dra en snabbtermometer sakta genom köttet. Våga köra det upp mot 70 grader i c/c och låt det få en hårt grillad yta. Köttet skärs i cm tjocka skivor. Var noga att skära tvärs över muskelfibrerna och inte längs med dessa. Om det inte uppenbart syns så identifierar du detta genom att hålla köttet framför dig och dra det i sidled (vänster, höger). Notera om köttet upplevs elastiskt. Vänd ett kvarts varv och upprepa. Vilket håll upplevdes mest flexibelt (som ett dragspel)? Så som du höll köttet vid mest flexibla läget har fibrer löpande från din kropp och bort. (läs: ej från vänster till höger). Du skär nu AV dessa fibrer, ej längs med. Genom att lägga kniven på diagonalen får du lite större skivor.

Råd: Är kolen lite lam? För att få upp värmen ytterligare kan du med fördel slänga på lite torrt rökträ, testa ek eller hickory. Detta ger mer direkt hetta än glödande kol och tillför dessutom nya smaker och nyanser.

2 timmars projekt:

Tri-Tip av USA grainfed Black Angus Beef:

279 kr per kg – ca 1,4 kg per förpackning – Färskt, kylt 0-2 grader med lång hållbarhet.

Beskrivning: en triangelformad styckdetalj från nedersta delen av ryggbiffens förlängning som skärs i 0,5 – 1 cm tunna skivor vid servering. Fin fettkappa ger en smak utöver det vanliga – detta grillkött måste upplevas!

Tips: rubba med exempelvis Java Beef rub från #RubsByBBQmonster, grilla indirekt i 160 gradig värme. Under denna del av grillningen kan du med fördel använda rökträ av ek eller hickory. Placera också en droppskål under köttet för att fånga upp fettet som kommer att droppa. Om fettkappan inte fått fin färg när innertempen är 57 grader så höj tempen och bränn av köttet ovanför het kolbädd. Passa köttet noga – fettet brinner kraftfullt. Vid 59-60 grader tar du av köttet och låter det vila i slaktarpapper om du föredrar medium-rare och i folie om du föredrar medium.

5 timmars projekt

Spare-ribs av Iberico gris:

149 kr per kg – ca 800 gram per förpackning (1 rack) – Fryst. Tinar snabbt i kallt vatten.

Beskrivning: köttiga tunna revben med gott om fett både i och på – något som underlättar att nå perfektion där benen kan vridas ur som nycklar! Normalt går tillagningen 1 timme snabbare än med andra, mindre feta ribs, alltså ca 5 timmar. Det perfekta grillköttet när du vill testa på en längre grillsession, väldigt tåligt kött.

Tips: smeta in med senap (lagritos äpplesenap) och rubba därefter med exempelvis Sweet ribs från #RubsByBBQmonster. Kör revbenen i 110 grader med rökträ (äpple passar fint), detta med köttsidan uppåt. Slå in i folie, packa hårt, ingen vätska eller så behövs då fett från ribsen kommer att frigöras och skapa vad som kan sägas blir en slags confitering. Lägg med köttsida nedåt och kör på ytterligare 45 minuter. Titta till benen och se om benen vill lossna, annars kör vidare upp till totalt 2 timmar – ribsen är redo för pensling i öppet folie paket när du kan känna att benen går att vrida ur köttet. Pensla bensidan med exempelvis Show-me BBQsås eller Eld & Lågor från Lagritos, låt få färg, vänd och pensla köttsidan, låt få färg – färdigt!

Se film under recept, råd och tips.

8 timmars BBQ-session

Benfri Karré av Iberico-gris – perfekt för Pulled Pork

199 kr per kilo – ca 1,2 kilo per förpackning – Fryst.

Iberico Karre pulled porkBeskrivning: Denna karré är extremt fint marmorerad och är i det närmsta omöjlig att misslyckas med. Fettet gör det inte bara förlåtande utan påverkar smakupplevelsen i allra högsta grad. Bitarna är jämntjocka vilket gör det enkelt att nå jämn temperatur i alla delar.

Tips: rubba köttet med Pulled Pork rub, eller Grisen från Iberico, båda från #RubsByBBQmonster. Det räcker att du gör detta under tiden som din grill/kamado eller smoker arbetar sig upp mot de 110 graderna som gäller som standard. När grillen närmar sig måltemp släng på 3-4 chunks av äpple träd, den minsta biten där det glöder, övriga bitar i storleksordning. Största biten längst bort från glödpunkten. Lägg en droppskål under köttet för att förhindra en fettbrand. Kör köttet till 94 grader i centrum/centrum. Låt vila i den avsvalnande grillen alternativt i slaktarpapper. Köttet smakar som bäst när det svalnat ned mot 70 grader. Kläm eller dra isär köttet (köttklor finns i sortimentet). Krydda eventuellt med lite rub. Ställ hellre fram såser på bordet istället för att stänka det över allt kött.

Panik? Kött hänger sig när det gör sig av med inre vätska (sker ofta runt 65 grader). OM du inte har tid för ett långt “stall” så slår du in köttet i kraftig aluminiumfolie när köttet stått stilla i över 45 minuter. Nu accelererar tillagningstiden och går det för fort öppnar du foliepaketet.

Lyckat experiment: detta feta kött klarar höga temperaturer utan att bli i närheten av torrt. BBQmonster gjorde en testkörning där den initiala temperaturen (när köttet landade på gallret) var så hög som 175 grader. Temperaturen justerades under en dryg timme ned mot 130 grader och därefter ner mot 110 grader. Detta sätt att köra “PP” tog inte längre tid än 5,5 timmar! Detta utan folie. Köttet fick därefter vila sig ner till 75 grader i den avsvalnande kamadon. Köttet gick att krossa med handen (se film)

10 timmars Dagsprojekt eller nattlig BBQ-session

Brisket av USA grainfed Black Angus Beef:

199 kr per kilo – ca 3,2 kilo per förpackning – Färskt, kylt 0-2 grader med lång hållbarhet. OBS! Kommer hem igen slutet av vecka50.

Beskrivning: bringspets av grymt fin kvalitet. Färdigtrimmad fettkappa gör att du inte betalar för dödvikt. Köttet är välmarmorerat men ännu viktigare – köttet har en fast struktur tack vare stödvävnad, något som krävs för att få en gelatindroppande, gungande brisket som kan skivas i tunna skivor. Detta grillkött finns med på de flesta “grillers” bucketlist!

Tips: Rubba med The Raw Brisket rub från #RubsByBBQmonster. Dra upp grillen till ca 110 grader. Lägg på rökträ utspritt över kolen, gärna hickory och ek. Kör köttet i jämn temperatur med fettkappan uppåt till tempen gått över 75 grader. Vänd köttet och kör vidare tills 85 grader. Vänd återigen köttet och kör vidare tills 92-94 grader i tjockaste delen. Låt köttet vila i slaktarpapper i ett par timmar. Köttet smakar som bäst när det fått svalna ned mot 60 grader. Detaljerat recept medföljer när du köper köttet. 

 

Beef-ribs av USA grainfed Black Angus Beef:

279 kr per kilo – ca 6 kilo per förpackning – Färskt, kylt 0-2 grader med lång hållbarhet. OBS! Kommer hem igen slutet av vecka50.

Beskrivning:  Episka “dino-ribs” som för tankarna till the Flintstones. Köttet är extremt välmarmorerat men ännu viktigare – köttet har en fast struktur tack vare stödvävnad, något som krävs för att få gelatinpysande ribs av högsta klass. Testa detta grillkött och bjud på en riktigt caveman fest!

Tips: Rubba med The Raw Brisket rub från #RubsByBBQmonster. Dra upp grillen till ca 110 grader. Lägg på rökträ utspritt över kolen, gärna hickory och ek. Kör köttet i jämn temperatur med köttsidan uppåt till tempen gått över 75 grader. Vänd köttet och kör vidare tills 85 grader. Vänd återigen köttet och kör vidare tills 92-94 grader i tjockaste delen. Låt köttet vila i slaktarpapper i ett par timmar. Köttet smakar som bäst när det fått svalna ned mot 60 grader. Detaljerat recept medföljer när du köper köttet.

 

Fler recept och inspiration här: https://bbqmonster.se/recept-rad-tips/

Rätt rubs för ditt projekt här: https://bbqmonster.se/kryddbaren-rubs-by-bbqmonster/