Kryddbaren Rubs by BBQmonster

Söker du en kryddmix och rubs utan gluten, E-medel eller tillsatser – då har du kommit rätt!

KLICKA här för att komma till sektionen i shoppen

Bakgrund

Även fint kött kan förstärkas och bli bättre – det är grundtesen för #RUBSbyBBQMonster – det bygger då på att det inte finns något som passar till allt, utan att hänsyn tas till respektive styckdetaljs specifika (generella) smak och konsistens.

I butiken finns en kryddbar (en bar med drygt 70 olika smaksättare i form av salter, socker, örter, frukter, humle etc,). På hyllorna står storsäljarna och då kan nämnas: standardvarianten för gris med bland annat humle, fänkål och lakritsrot, eller den för nötkött innehållandes bland annat senap och kummin. Det finns också speciella rubs för ribs, oxfilé, pulled pork och en mycket intressant griskötts rub vid namn AC/DC – innehållandes kanel av ett alldeles speciellt slag.

Allt mals i butiken i en kvarn. Önskar du hellre en helt slät rub, en så kallad “Dust” så kan du få den mixad till beståndsdelar om du bara säger till. Finns det speciella önskemål på exempelvis en starkare, svagare, sötare eller mindre söt rub så fixar BBQmonster det utan merkostnad.

Under VM i BBQ 2017 var BBQmonster´s RUB´s #RubsByBBQmonster representerade genom ett av de tävlande Svenska lagen. Team Hessle BBQ gjorde sin första stora tävling och valde att köra med BBQmonsters RUBS i samtliga rätter. Detta utan att vi mixtrade med originalrecepten, så ta chansen att smaka av dessa rubs som alltid finns nymalda på kryddväggen i butiken.

Företagare? Tips – RUB´s och kryddmixer från BBQmonster kan bli en uppskattad present och julklapp till personalen. BBQmonster sätter gärna ihop ett paket som passar alla plånböcker. Vid större volymer begär offert, skicka ett mail till info@bbqmonster.se

Allergener: det kan finnas spår av SELLERI och SENAP.

Prisetär 79 kr per påse och då innehållandes ca 125 gram netto.

 

STANDARDISERADE RUBS:

För griskött: en ljum och varm rub som har sina stora karaktärsdrag i fänkål, lakritsrot och amerikansk humle. Salt och Råsocker i perfekt balans. Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, paprika, chili, vitlök, gul lök, ramslök, tomat, humle, salvia, rosmarin
oregano, mejram, lakritsrot, fänkål, rökarom (från salt rökt med äppleträ) Kan innehålla spår av SENAP & SELLERI

För nötkött: en pepprig och robust rub för allt nötkött. Denna rub körs på allt från skivor av ryggbiff till Brisket. Tydligaste karaktärsdragen kommer från Svartpeppar, starkt paprikapulver och kummin. Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, paprika, chili, vitlök,
oregano, kummin, timjan, gul lök, ramslök, tomat, SENAP, SELLERI, Naturlig Rökarom från salt rökt med äppleträ. Brisket som nämndes är en styckdetalj som kräver sina timmar. Rätt tillagad blir det dock en upplevelse svår att slå. Tips: börja i riktigt god tid. Blir den klar i förväg så låter du den vila inslagen i slaktarpapper, i en kylväska täckt med handdukar. Där bör den ligga minst 1 timme men gärna över 2 timmar. Brisket kan med fördel serveras kring en temp på runt 60 till 7o grader (när köttet har nått 91-94 grader är det klart). Så här kan Brisket se ut efter 20 timmars BBQ

För kyckling: en både frisk och djup doft och smak – perfekt för “beer can chicken” eller Bungy-jump-chicken-legs – Huvudkaraktärerna kommer från en speciell oregano som är ovanligt frisk i sin doft samt mustighet från fänkål och spanskt rökt paprikapulver. Ett uns chipotle tillför ett sting och en förlängning av smakupplevelsen. Se gärna detta klipp om hur du på ett enkelt sätt grillar kycklingben. Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, rosépeppar, paprika, vitlök, gräslök, gul lök, ramslök, tomat, chili, oregano, fänkål, dragon, mynta, chipotle, Rökarom från salt rökt med pecanträ. Kan innehålla spår av SELLERI & SENAP. Funderar du att sätta kycklingen på en ölburk? Se denna film om “BEERCAN CHICKEN”

För Lax och annan fet fisk: En rub med en tydlig sälta men något uppmjukad genom en mindre del råsocker. Här förenas flera olika sorters peppar tillsammans med citrongräs och skapar en tydlig och fyllig smak, samtidigt som kummin, dill och senap pekar ut en mer klassisk väg. Har du planer på att rubba och röka lax? – se detta klipp. Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, rosépeppar, grönpeppar, vitlök, gräslök, gul lök, ramslök, chili, SELLERI, SENAP, kummin, citrongräs, dragon, dillfrö, torkad citron, Rökarom från salt rökt med hickoryträ.

För Ribs (griskött): en rub som blivit grymt (!) populär. Här möts smaktankar från två olika håll: fänkål och salt/sockerbalans som skapar fyllighet och till detta pepprighet och spets från svartpeppar, kummin och senap. Ruben är medelgrovt mald och tipset är att rubba köttet kvällen innan. Köra revbenen enligt 3-2-1 principen (här kan du se film som går igenom steg för steg) där du sista 2o minuterna strösslar en del av extra finmald rub över köttsidan, detta genom att köra rubben med en stavmixer till den pulveriseras. Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, paprika, chili, vitlök, gräslök,
gul lök, ramslök, tomat, SENAP, SELLERI, oregano, kummin, timjan
fänkål, rosmarin, salvia, Rökarom från  salt rökt med äppleträ.

AC/DC – en rub för Griskött. Namnet är en dålig ordvits som avslöjar en speciell huvudkaraktär – nämligen Kanel (kan el). Det är absolut ingen vanlig kanel utan en mycket aromatisk och frisk kanel importerad från USA men med rötterna i Vietnam. Rubben har ett visst chili-sting och är relativt söt men innehåller även friska noter från nymald ingefära. Enligt kända och säkra källor är denna rub ljuvlig på burnt ends men även på karré, ribs och kotlettdetaljer (som ex fläskytterfilé). Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, chiliflakes, mynta, ingefära, koriander, gul lök, vitlök, söt paprika, chipotle, ancho-chili, kanel, Kan innehålla spår av SENAP & SELLERI

Rub för pulled-pork: förutom revben är mest troligt pulled pork på en hel bit karré den vanligaste styckdetaljen för BBQ. Såklart förtjänar därför denna godbit sin egna rub, eller hur! Huvudkaraktären byggs upp av 3 sorters paprikapulver, ramslök, fänkål, tomat och vitlök. En mustig och varm rub som verkligen växer med timmarna i röken, gärna med understöd av en mix av äppleträ och hickoryträ. Har du sett klippet om Pulled pork på kortare tid än 5 timmar? Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, 3 sorters paprika, chili, vitlök, SENAP, gul lök, ramslök, tomat
salvia, oregano, fänkål, rökarom från salt rökt med äppleträ. Kan innehålla spår av SELLERI.

Tex-Mex (pulled beef style) – tjong! Här får du en rub som kan ersätta dina andra Tex-Mex kryddor. Du kan använda den för att rubba kött (som ex. en högrev) som du skall röka och köra pulled beef på, men du kan också använda den för vanlig nötfärs om det blir en “vanlig” taco-fredag. Ett tips är att göra en kall sås av smetana genom att skicka ner ett par teskedar av denna rub. Här finner du en film som går igenom hur du får till din Beef-Chili på grillen. De kryddor som de flesta av oss tydligast förknippar med Tex-Mex är koriander och spiskummin. I denna rub har jag hållit ned på mängden spiskummin något. Detta då det enligt mig finns flera anledningar att misstänka att vi är många som får en magar som ballar ur av just spiskummin (där vi istället beskyller “hettan” från chili, inte minst vid intag av indisk mat…). Chili finns här gott om i denna heta rub men den är gjort för att vara god – inte stark. Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, paprika x3, chili x3, vitlök, gul lök, ramslök, tomat, chipotle, oregano, spiskummin, koriander, Rökarom från salt rökt med pecanträ.
Kan innehålla spår av SENAP, SELLERI

Burgerkung – en kryddmix som du bara strösslar över den utplattade högrevsfärsen, trycker ner den med fingertopparna och sen formar ut burgarna med nävarna. (se gärna detta klipp för inspiration) Den gula löken som finns i denna rub lyfter tillsammans med senap, svartpeppar och fyra olika sorters salt din burgare till en ny nivå. Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, gul lök, vitlök, SENAP, söt paprika, rökt paprika, Naturlig rökarom (äppleträ), Kan innehålla spår av SELLERI.

Fläskesteg – Fläskstek med knaprig svål. Skånes närmsta grannar, ni vet det glada folket med grön öl och en röd / vit flagga – de kan göra söndagsstek! Här är en rub som förgyller en rätt som redan är god. Förslag: Köp en fet stek, snitta svålen på längden och tvären hela vägen ner till köttet. Krydda och gnid ner i skårorna och på all synlig köttyta. Moment1: Kör upp grillen/ugnen till 225 grader* Lägg köttet i en långpanna med svålen nedåt. Fyll på med vatten så att svålen täcks. Ställ in köttet när ugnen/grillen är redo. Sänk samtidigt värmen till 170grader (med en kolgrill stryper du luftintaget och går senare över till indirekt eller semiindirekt BBQ/grillrökning).Kör i den heta värmen i 15-20 min under tiden kryper normalt tempen ner till nya måltempen på 170 grader (kontrollera).Moment2: Vänd köttet som du nu placerar på ett par tjocka morötter och en halverad lök för att undvika att köttet kokas i vattnet. Eventuellt sprinklar du lite mer rubb över svålen. Fyll vatten upp till köttets undersida. Låt stå tills innertempen på köttet når 75-80grader i tjockaste delen.*Alternativ om du grillar: kör moment1 i ugnen och moment2 i grillen.Såsen: Sila spadet, reducera genom kokning, addera matgrädde i föhållandet 1/3 av vätskans mängd. Klicka i en rejäl matsked rödvinbärsgelé och smaka eventuellt av med lite extra rubb. Red såsen till valfri tjocklek med Maizena eller mjöl. Servera med kokt potatis och brysselkål. Danskarna serverar ofta steken med rödkål och steker ofta sin potatis innan servering, inte sällan vänd i ströbröd med socker och salt, om det är lockande för dig så kör i vind!Ingredienser:
3sorters salt, råsocker, svartpeppar, grönpeppar, SENAP, fänkål, salvia, rosmarin, lagerblad.

Rökig & Söt: Detta är en annorlunda rackare som fångar in och samlar många olika rökiga, salta och söta smaker. Detta toppas av tydliga noter och smaktoner av olika former av lakrits  – Fänkålsfrö, lakritsrot och stjärnanis bidrar med detta. Hetta genom chipotle och citrusdoft genom ingefära och koriander. Även om denna rub är tänkt för griskött så har det visat sig att den även blir fantastisk på nötkött. Testa gärna på flankstek som du pressar en lime och en citron över och därefter rubbar med denna rub – jublandes gott!

Komplett innehållsförteckning: Salt (inkluderat salt rökt med hickoryträ), svartpeppar, koriander, spiskummin, fänkål, lakritsrot, ingefära, stjärnanis, råsocker, farinsocker, gul lök, chipotle, rökt paprikapulver, sött paprikapulver, tomat. Kan innehålla spår av SENAP & SELLERI

THE R.A.W Brisket rub: Denna rub tillägnas de tuffaste köttbitarna såsom Brisket och Shortribs – kött som kräver sina timmar i rök och lagom värme (108 grader).

Detta är en avskalad variant av Nötkött #1 (art nr 10002) där örtkryddor och lök hålls till ett minimum. Istället är det en rub som ger stort utrymme för svartpeppar och till viss del även en lätt rostad vitlök samt salt rökt med hickoryträ. Tillsammans med salt av två olika slag och olika hårdhet bildas stammen. Råsocker bär fram smaken av det söta paprika pulvret och för att ge en lite höjd används ekologiska chiliflakes. Lägg till sellerifrön och du fick precis nu hela receptet.

Brisket som nämndes är en styckdetalj som kräver sina timmar. Rätt tillagad blir det dock en upplevelse svår att slå. Tips: börja i riktigt god tid. Blir den klar i förväg så låter du den vila inslagen i slaktarpapper, i en kylväska täckt med handdukar. Där bör den ligga minst 1 timme men gärna över 2 timmar. Brisket kan med fördel serveras kring en temp på runt 60 till 7o grader (när köttet har nått 91-94 grader är det klart).

Black & White with a sting: Detta är en rub som är dedikerad till de enligt många mer “ädla” nötköttsdetaljerna, såsom Oxfilé, Dubbelbiff, Ryggbiff och Entrecoté mfl. Tanken bakom rubben är att inte använda kryddor som “täcker” köttets smak för mycket. Därför är exempelvis Kummin inte en del av denna nötköttsrub.

Komplett innehållsförteckning: Himalayasalt, Medelhavssalt, Tellicherry Svartpeppar, Svartpeppar, Råsocker, Persilja, Ramslök, Rostad vitlök, Anchochili, Chipotle, Spanskt rökt paprikapulver. (kan innehålla spår av SENAP och SELLERI).