TL;DR – 🔥 Snabbguide till våra rubs
Rubs = torrkryddor som ger bättre smak, bättre yta och bättre kontroll vid grillning än marinader.
Alla rubs från BBQmonster är nymalda i vår butik i Ödåkra – helt utan E-ämnen eller onaturliga tillsatser.
Vi använder råsocker för djupare sötma och bättre karamellisering.
Balans per köttsort:
- 🐷 Gris: 1:1 salt/sötma
- 🐄 Nöt: 3:2
- 🐔 Fågel: 2:1
- 🐟 Fisk: 4:1
Recepten är framtagna genom hundratals tester tillsammans med kunder, grillnördar och tävlingsgrillare.
Alla rubs packas i papperspåsar med dubbla väggar – inget plasttjafs.
RubsByBBQmonster användes på BBQ-VM 2017 av Team Hessle BBQ och av 1000tals livsnjutare som dig - varje dag!.
👉 Scrolla vidare för full guide, historia, tips och alla våra rubs.
🍖🔥🧂 Rubs och Grillkryddor från BBQmonster - helt unika
BBQmonster skapar rubs som bygger på hundratals kundtestade recept, rena råvaror och en rejäl dos kärlek till grillning. Alla rubs mals färska i vår butik – utan E-ämnen och onaturliga tillsatser – bara smak, doft och ren BBQ-glädje.
Om du älskar slowcook, rök, grillning och smaker som lyfter köttet hela vägen… då har du hittat hem.
✔ 100 % rena ingredienser
✔ Nymalda i butiken i Ödåkra
✔ Inga E-nummer, inga tillsatser
⭐ Kundernas favorit-rubs - "kunden har alltid rätt"
Vill du ha genvägen direkt till några favoriter? Här är några av våra mest omtyckta rubs:
🤔 Vad är en rub (och varför är den bättre än marinad)?
En rub är en torr kryddmix som gnuggas in (rubbing) över kött, fisk eller fågel för att skapa smak, yta och karaktär.
När kryddorna får kontakt med fibrer, skrymslen och vrår uppstår smaklager som gör BBQ så speciellt – vissa kryddor får en djupare smak av värmen från glöden, andra behåller sin fräschör och ursprungliga smak.
Rub har blivit det självklara valet framför marinad. Kött är till största del muskler. Muskler är till största delen bestående av vatten. Marinad är oftast vatten och olja. Olja och vatten är inte bästa kompisar och kommer aldrig att förenas. Det innebär att en klassisk marinad lägger sig ytligt och snarare förhindrar salt och kryddor från att ta sin in i köttet (muskeln) och därmed missar man en massa smaker och upplevelser. Lägg till att olja lätt brinner och ger därmed brända ytor så förstår du att svaret heter RUB!
En bra rub ger bättre smak, bättre textur och bättre kontroll vid grillen.
👉 Vill du läsa mer om grunderna? Kika in vår grillskola: BBQ & grillguide
🧂 Historien bakom BBQmonsters rubs
När BBQmonster slog upp dörrarna till butiken våren 2017 var hyllorna fyllda av importerade rubs – men kunderna ville veta vad vi själva använde innan butiken kom till. Sanning var att vi långt innan butiken var påtänkt hade ett i det närmsta sjukligt intresse för kryddor(egen örtgård 25 år gammal ;), olika sorters salt och örter, men inte trodde vi att vår smakpalett och våra tankar skulle skapa en större nyfikenhet än vad kända pitmasters kollektioner av rubs skulle göra, men så blev det.
När kunder såg baren med ”mjölkflaskor” fyllda med örter och annat så började frågorna komma: vad använder du själv när du kör ribs? När du kör pulled pork? Ja ni förstår. Det blev startskottet för våra egna rubs där vi utgick ifrån våra drygt 70 olika smaksättare: örter, salter, socker, chili, frukt, humle och mycket mer. Sidan om baren stod en handvevad kvarn från tyska Messerschmidt – och den fick jobba…
Vi började där och då lyfta ut våra egna recept. Kunder testade, gav feedback, önskade: mer hetta, mindre hetta, mer sötma, mindre sötma, mer djup osv. Så föddes rub efter rub.
Först ut var en rub för gris, det kändes logiskt att ge den det enkla och givna namnet: Gris #1 – en rub framtagen för grisköttets naturliga sötma och textur. Sedan kom rubs för brisket, pulled pork, ribs, oxfilé, kyckling och fisk.
2017 representerades #RubsByBBQmonster på BBQ-VM genom Team Hessle BBQ, som använde våra rubs i samtliga rätter – utan att vi ändrade ett enda originalrecept.
Intresset och suget efter våra rubs har sedan dess ökat lavinartat år för år, i takt med att kunder upptäcker att BBQmonsters rubs skiljer sig helt och hållet från allt annat. För att möta den ökade efterfrågan började vi där och då standardisera våra blandningar till vad man kan säga blev ”best of the best”. Vi maler fortfarande ut dessa i butiken men nu i en elektrisk kvarn med keramiskt malverk, i större men fortfarande små batcher – ca 25 åt gången, för maximal noggrannhet och fräschhet i åttanke.
Idag är rubs utan överdrift en hörnsten i butiken och i webshoppens sortiment. Utan våra generösa kunders input och feedback hade detta aldrig vuxit fram – så till alla som varit testpiloter, tyckare och rent allmänt grill-nördiga: TACK för att ni varit med och tyckt till – tillsammans har vi tagit fram kanske världens godaste rubs!
📐 Grundtesen bakom våra rubs
Även det bästa kött kan bli ännu bättre – med rätt rub. Ingen rub passar till allt. Varje rub är skapad med respekt för respektive styckdetaljs generella smak, struktur och konsistens.
Några av våra grundprinciper:
- ⚖️ Rätt rub till rätt kött – brisket, ribs, pulled pork, kyckling, fisk… alla kräver sin egen balans, inte samma. Kött som skall gå i timmar på låg temp i rök behöver byggas upp för att tåla behandlingen på samma sätt som riktigt heta, snabba grillprojekt ställer andra krav.
- 🍬 Olika balans mellan salt och sötma – Griskött tåler sötma och växer ut med sötma. På andra sidan skalan har vi fisk som har motsvarande förhållande men då med saltet. Den generella fördelningen mellan salt och socker kan sammanfattas enligt nedan, testa själv vad du tycker! t.ex. Gris 1:1, Nöt 3:2, Fågel 2:1, Fisk 4:1.
- 🍭 Råsocker istället för vanligt socker – klumpar mindre, ger fylligare och djupare sötma och bättre textur. Den naturligt vackra färgen får man på köpet – utan tillsatser.
- 🧂 Kvarnmalt –
ingen mixer kan ersätta vad en kvarn med keramiska mal-stenar kan göra: variation i malningsgrad för att skapa en struktur som inte endast är ett fint granulat eller pulver – något som verkligen påverkar vad vår tunga hinner uppfatta och skicka vidare till chefen (hjärnan) –>
Sött uppfattas på tungspetsen. Strax bakom salt. Ett steg längre bak sura smaker och i mitten, närmst svalget smakar tungan av beska. Tänk själv vilken osorterbar mängd information som hjärnan får ta hand om när alla ingredienser är i pulverform! Vi tror detta är en extremt viktig faktor som gör att du som kund mycket enklare kommer att ”förstå smaken” (för det är faktiskt en ren och skär begåvning och tankearbete som krävs för att uppleva smaker – fråga en nyfödd!).
- 🚫 Inga E-medel, inga tillsatser – bara rena, ärliga ingredienser.
👉 Vill du nörda ner dig i köttet också? Läs mer om våra styckdetaljer och köttet vi säljer i vår butik: Köttguiden.
🧪 Kryddbaren – där recepten föds
I butiken i Ödåkra finns fortvarande vår kryddbar – en vägg med drygt 70 glasflaskor med olika smaksättare i form av salter, socker, örter, frukter, chili, humle och annat kul.
Det är här våra nya recept testas och förfinas. Kunder, vänner och grillentusiaster är med och tycker till. Vi har som idé att inte ”värka fram” nya rubs bara för att sälja mer (vi har faktum både platsbrist och svårt att hinna med produktionen som det är). Däremot går det mode även i smaker och i vissa maträtter – detta kan tvinga fram att vi någon gång var tredje år eller så, släpper en ny rub – en rub som då tas fram på den allmänna begäran och önskan som uppvisats av stamkunder. Endast de blandningar som gång på gång får tummen upp hamnar på hyllan som färdiga rubs.
Endast rubs som regelbundet efterfrågas får finnas kvar. Mellan 2017 och 2025 har vi endast plockat bort en rub ur sortimentet, den var MYCKET speciell: ”Lakrits trollet”. En rub för griskött som hade en profil där de som gillade den – älskade den…men den sålde inte tillräckligt frekvent för att få vara kvar (men såklart hjälper vi Pontus och andra stammisar med att ”pimpa upp” Sweet ribs med både anis, stjärnanis, extra lakritsrot och koriander så att dem kan få sitt älskade Lakrits troll :)
När ett recept växer fram
Den senaste rub som vi skapat var en Curry blandning (2025 lagom till alla hjärtans dag). Vi ansåg att Curry var en missförstådd kryddblandning som utarmats och numera i livsmedelsbutikerna mest verkar bestå av gurkmeja, cayennepappar och ett uns bockhornsklöver. Detta var något som inte bara vi noterade genom att vi fick använda ”en burk per currysås” när det vankades kyckling, ris och curry – även kunder hade samma upplevelse.
Sagt och gjort – vi började fnula på ett recept för en curryblandning som inte bara skulle ge en högst begränsad upplevelse utan en mega-smak med noter där indien, mellan östern och nordafrikanska köken möts i mitten. I bakhuvudet satt smakerna kvar från ett besök i Portugal 2014, första gången som vi avnjöt en rätt som heter Lamb Marrakesh och ofta lagas i en gammeldags slowcoker i keramik – en Tangine.
Innan vi var nöjda med receptet tog det några år av modifikationer för att hitta en balans mellan beståndsdelarna, vilka är hela 27 stycken till antalet (!) Curry är alltså in 1 (en) krydda – det är numera 27! En kryddmix som du kan använda till allt från kyckling, till lammfärsbiffar, högrevsgrytor och såklart Lamb Marrakesh (som görs på lamm-legs).
📦 Förpackning & hållbarhet
BBQmonster föredrar att servera så nymalda kryddor som möjligt – det är då smaker och dofter verkligen kommer till sin rätt. Vi maler ut nya batcher varje vecka i takt med rådande efterfrågan. Nymalda kryddor är kung och kan inte ersättas av något annat.
Rubs by BBQmonster förpackas i påsar där vi utlovar minst 1 års hållbarhet ( läs: oförändrad smak) om påsen står torrt och i rumstemperatur. Tänk på att vissa månader för med sig en hög luftfuktighet inom hus (oftast augusti och september) och då påsen är av papper så kan även brunt råsocker ändra struktur och bli likt farinsocker. Skulle det hända dig så är ingen fara skedd, kryddan kommer fortfarande leverera smaker som tidigare men det kan vara svårare att fördela ut rubben över köttet.
Med optimal förvaring i en ströare eller annat helt tätt kärl (lufttätt, torrt och rumstemperatur) kan torrkryddor som våra rubs hålla sig välsmakande obegränsat länge.
- ✔ Minst 1 års hållbarhet (ofta längre vid rätt förvaring).
- ✔ Papperspåsar med dubbla väggar – skydd mot ljus samt miljövänligt.
- ✔ Ingen plast, inga onaturliga material.
- ✔ Förvaras bäst svalt, torrt och väl förslutet.
🏆 BBQmonster på BBQ-VM
Under BBQ-VM 2017 var #RubsByBBQmonster representerade av det svenska laget Team Hessle BBQ. De valde att köra våra rubs i samtliga rätter – utan att vi ändrade ett enda originalrecept.
Samma rubs finns idag på kryddväggen i butiken och här i webbshoppen, nymalda och redo för nästa grilläventyr.
Rub, grillkrydda & BBQ-spice — hitta rätt smak för rätt kött
Vi är många som fastnat för BBQ och vi blir fler och fler för varje dag. Lika viktigt som objektet som skall ”grillas” är kryddningen. Hos BBQmonster är detta en absolut fokusfråga och i takt med att köttdetaljerna blir mer och mer exotiska är det viktigt att kunna hitta rätt karaktär av krydda – rub – då detta ger dig optimala förutsättningar att lyckas.
Rubs (torrkryddor) är hjärtat i BBQ — och rätt rub ger bättre smak, bättre textur och bättre kontroll vid grillning.
Hos BBQmonster hittar du egenmalda rubs för gris, nötkött, Hotwings, fisk, short-ribs, pulled pork, kamben och mycket mer.
Alla rubs är:
- Fri från E-nummer och tillsatser
- Nymalda i vår butik
- Utvecklade genom hundratals testrundor
- Packade i papperspåsar med dubbla väggar
- Gjorda med råsocker för djupare sötma och bättre yta
- Gjorda i lokal fri från nötter (nåja… åtminstone hasselnötter & liknande 😉)
- Gjorda utan gluten och spannmål
🔎 Tips: Läs gärna igenom vår historia -Högre upp på denna sidan hittar du vår bakgrund med historia, teknik och smakprinciper som styr våra alster.
Nedan finner du BBQmonsters serie RubsByBBQmonster – vi hoppas även du kommer att gilla vad vi skapar här i Ödåkra
-
Kryddor – BBQmonster Rubs – best seller kit – 13 rubs – kryddblandningar för optimal BBQ (+skylt på köpet!)
1386,00 krDet ursprungliga priset var: 1386,00 kr.1200,00 krDet nuvarande priset är: 1200,00 kr. Lägg till i varukorg -
Ströare ”rostfritt stål” – ultimat shaker för Rubs, 4mm stora hål och tätslutande plastlock – nu med smidigt handtag!
199,00 krDet ursprungliga priset var: 199,00 kr.149,00 krDet nuvarande priset är: 149,00 kr. Läs mer





















































