Brisket & Beef-ribs rub - en rub för det mäktigaste köttet kryddblandning för brisket och short-ribs Denna rub tillägnas de tuffaste köttbitarna såsom Brisket och Short-ribs - kött som kräver sina timmar i rök och lagom värme (108 grader). Detta är en avskalad variant av Nötkött #1 (art nr 10002) där örtkryddor och lök hålls till ett minimum. Istället är det en rub som ger stort utrymme för svartpeppar och till viss del även en lätt rostad vitlök samt salt rökt med hickoryträ. Tillsammans med salt av två olika slag och olika hårdhet bildas stammen. Råsocker bär fram smaken av det söta paprika pulvret, vilka tillsammans jobbar för en mörk och fin bark på brisket och beef ribs / short ribs. För att ge en lite höjd används ekologiska chiliflakes. Lägg till sellerifrön och du fick precis nu hela receptet. Brisket som nämndes är en styckdetalj som kräver sina timmar. Rätt tillagad blir det dock en upplevelse svår att slå. Tips: börja i riktigt god tid, köttet skall köras i 108-130 grader tills innertempen ligger runt 92-94 grader. Du kan utgå ifrån att en brisket med en tjocklek på 4 cm tar cirka 12 timmar. De första 60 graderna brukar gå relativt kvickt så få inte panik om den passerar 50 grader redan efter 3 timmar och 60 grader efter 4. Resten av klättringen brukar innehålla "the stall" - en tid där köttet gör sig av med inre vätska. Vätskan lägger sig på utsidan och bidrar med en "svettningseffekt", vilket innebär att köttet kyls av och ibland backar en eller ett par grader. För att få köttet ur "the stall" kan du svepa in det i alufolie eller slaktarpapper. Finns tiden råder BBQmonster dig till att köra den i mål utan "svepning". Blir den klar i förväg så låter du den vila ned till 75 grader inslagen i slaktarpapper, och därefter sätt i en ugn som är förvärmd till 75 grader (alternativt i en avsvalnad kamado, en pelletsmoker eller som alternativ i en kylväska täckt med handdukar.  Brisket kan med fördel serveras kring en temp på runt 75 grader. Allergener: innehåller SENAP och SELLERI Levereras i dubbelväggad pappåse om 1,8 dl (ca 125 gram) Om #RubsByBBQmonster #RubsByBBQmonster gör personliga kvalitetsrubs i små batcher med stor noggrannhet. #RubsByBBQmonster mals ut från kvarn med kvarnstenar. Grovleken anpassas efter ändamålet (styckdetaljen) som rubben är tänkt för. Oavsett vilken rub du köper kommer du att märka en klar skillnad mot andra mainstream "grillkryddor" som översvämmar marknaden. Du får här en rub som innehåller både mindre partiklar som når djupt in i köttet, såväl större partiklar vilka lättare överlever grillningen. Vilket därmed ger ytterligare en smakdimension. Dimensionen på partiklarna (strukturen) påverkar också hur du upplever smakerna. Tänk själv hur många fler smaklökar som aktiveras av en 0,5mm bit lök landar på tungan jämfört med ett pulver eller dust.

BBQ, Barbecue, Barbeque, Barbacoa, Bar-be-cue, Barbicu´, Barbacue, Grilla, Halstra

Vi är många som fastnat för BBQ och vi blir fler och fler för varje dag. Lika viktigt som objektet som skall ”grillas” är kryddningen. Hos BBQmonster är detta en absolut fokusfråga och i takt med att köttdetaljerna blir mer och mer exotiska är det viktigt att kunna hitta rätt karaktär av krydda – rub – då detta ger dig optimala förutsättningar att lyckas.

BBQ Rubs med känsla

En rub är en torr kryddmix som sprids över kött, fisk eller fågel. Med en lätt gnuggning (rubbing) fördelar man kryddmixen i ett jämt lager över hela ytan. Kryddorna får gärna nå in i skrymslen och vrår då du får uppleva olika smaker – kryddor som fått färg av glöd och värme och kryddor som behållit sin smak (många kryddor förändrar sin karaktär vid upphettning).

Rubs vinner mark före marinader (som de flesta av oss växt upp med). Detta är naturligt och givet om man ger det lite eftertanke: en marinad är ofta vatten, syra, olja, kryddor, socker och salt. Kött (muskler) är oftast 70% vatten – vatten och olja är inte bästa vänner. Oljan skiljer sig från vattnet och lägger sig på utsidan av köttet och som alla vet brinner olja (fett). Detta för med sig att marinerat kött är lättare att bränna på utsidan, samtidigt som att marinaden sällan kommer djupare in i köttet än en rub. Därför rub.

Historien

När butiken BBQmonster i Ödåkra slog upp sina dörrar, våren 2017, var butikshyllorna fyllda med importerade kryddblandningar och Rubs. Samtidigt hade butiken begåvats med en kryddbar innehållandes över 70 olika smaksättare, örter, kryddor, salter och sockervarianter samt en handvevad kvarn från tyska Messerschmidt. När kunder såg baren med ”mjölkflaskor” fyllda med örter och annat så började frågorna komma: vad använder du själv när du kör ribs? Vad passar bäst för pulled pork, för brisket, för short-ribs, för ja – ni förstår. BBQmonster startade där och då att lyfta ut recepten till kunderna, ställde frågor, bad om feed back och i takt med att tillräckligt många kunder testat varianter av olika uttryck för exempelvis griskött så växte ”best-of-the-best” recept fram. Till exempel blev den första standardiserade rubben just en rub för griskött och den döptes därför till Gris #1.

På samma sätt har övriga rubs växt fram och BBQmonster är den förste att erkänna att utan feedback från generösa kunder så hade inte blandningarna växt fram, ej heller hade denna hörnsten av butiken växt fram utan all positiv feedback från nöjda rub-kunder – så därför: TACK!

Grundtesen

Även det bästa kött kan förstärkas och bli bättre – det är grundtesen för #RUBSbyBBQMonster – det bygger då på att det inte finns något som passar till allt, utan att hänsyn tas till respektive styckdetaljs specifika (generella) smak och konsistens.

BBQmonster tar också klar ställning för att sötma behövs för att smaktåget skall nå hela vägen fram. Därför finns det som standard både socker och salt i samtliga rubs. Gris görs generellt med förhållande 1:1 i salt/socker-balans, Nötkött 3:2, Fisk 4:1 och Fågel 2:1 . Eftersom att BBQmonsters rubs är fria från onaturliga ämnen och förstärkare innehåller #RubsByBBQmonster brunt råsocker, ett socker som inte klumpar sig lika lätt som andra varianter.

Kryddbaren – här växer recepten fram

I butiken finns som nämnt en kryddbar (en bar med drygt 70 olika smaksättare i form av salter, socker, örter, frukter, humle etc,). På hyllorna hamnar de recept som fallit väl ut vid praktiska test på kunder, vänner och bekanta.

Det finns rubs dedikerade för i stort sett varje styckdetalj och djur: för RibsoxfiléPulled porkBrisket mfl. och en mycket annorlunda rub vid namn AC/DC – innehållandes kanel av ett alldeles speciellt slag som visat sig passa alldeles lysande till Burnt ends.

Förpackning & hållbarhet

Påsarna märks med hållbarhet med 1 år men med rätt förvaring (lufttätt, torrt och rumstemperatur) kan torrkryddor likt dessa Rubs förvaras i upp till 2 år. BBQmonster föredrar dock att servera kunderna så nymalda kryddor som bara möjligt – det är då som smaker och dofter är som bäst. Många är de besökande kunder som vid sin entré i butiken har stannat till och smajlat upp – inte sällan hänger doften av nymalt i luften.

Allt mals i butiken i en kvarn, numera en elektriskt kvarn med keramiskt malverk och härligheterna packas därefter i papperspåsar med dubbla väggar, ingen plast, inget onaturligt.

BBQmonster på VM

Under VM i BBQ 2017 var BBQmonster´s RUB´s #RubsByBBQmonster representerade genom ett av de tävlande Svenska lagen. Team Hessle BBQ gjorde sin första stora tävling och valde att köra med BBQmonsters RUBS i samtliga rätter. Detta utan att vi mixtrade med originalrecepten, så ta chansen att smaka av dessa rubs som alltid finns nymalda på kryddväggen i butiken.

Unik present

Tips – RUB´s från BBQmonster är en uppskattad present och julklapp.

Generellt

Made in Ödåkra

Inga E-medel, inga tillsatser.

Allergener: det kan finnas innehåll eller spår av SELLERI och SENAP men nötter eller baljväxter (jordnötter) hanteras ej i lokalen. Se innehållsförteckning på respektive förpackning eller produkttext.

Priset är 79 kr per påse och då innehållandes 1,8 dl / ca 125 gram netto.

Tips: Förvara din rub i en tät ströare så håller sig din rub lika välsmakande i minst 1 år.

Varukorg
Rulla till toppen