BBQ, Barbecue, Barbeque, Barbacoa, Bar-be-cue, Barbicu´, Barbacue, Grilla, Halstra
Vi är många som fastnat för BBQ och vi blir fler och fler för varje dag. Lika viktigt som objektet som skall ”grillas” är kryddningen. Hos BBQmonster är detta en absolut fokusfråga och i takt med att köttdetaljerna blir mer och mer exotiska är det viktigt att kunna hitta rätt karaktär av krydda – rub – då detta ger dig optimala förutsättningar att lyckas.
BBQ Rubs med känsla
En rub är en torr kryddmix som sprids över kött, fisk eller fågel. Med en lätt gnuggning (rubbing) fördelar man kryddmixen i ett jämt lager över hela ytan. Kryddorna får gärna nå in i skrymslen och vrår då du får uppleva olika smaker – kryddor som fått färg av glöd och värme och kryddor som behållit sin smak (många kryddor förändrar sin karaktär vid upphettning).
Rubs vinner mark före marinader (som de flesta av oss växt upp med). Detta är naturligt och givet om man ger det lite eftertanke: en marinad är ofta vatten, syra, olja, kryddor, socker och salt. Kött (muskler) är oftast 70% vatten – vatten och olja är inte bästa vänner. Oljan skiljer sig från vattnet och lägger sig på utsidan av köttet och som alla vet brinner olja (fett). Detta för med sig att marinerat kött är lättare att bränna på utsidan, samtidigt som att marinaden sällan kommer djupare in i köttet än en rub. Därför rub.
Historien
När butiken BBQmonster i Ödåkra slog upp sina dörrar, våren 2017, var butikshyllorna fyllda med importerade kryddblandningar och Rubs. Samtidigt hade butiken begåvats med en kryddbar innehållandes över 70 olika smaksättare, örter, kryddor, salter och sockervarianter samt en handvevad kvarn från tyska Messerschmidt. När kunder såg baren med ”mjölkflaskor” fyllda med örter och annat så började frågorna komma: vad använder du själv när du kör ribs? Vad passar bäst för pulled pork, för brisket, för short-ribs, för ja – ni förstår. BBQmonster startade där och då att lyfta ut recepten till kunderna, ställde frågor, bad om feed back och i takt med att tillräckligt många kunder testat varianter av olika uttryck för exempelvis griskött så växte ”best-of-the-best” recept fram. Till exempel blev den första standardiserade rubben just en rub för griskött och den döptes därför till Gris #1.
På samma sätt har övriga rubs växt fram och BBQmonster är den förste att erkänna att utan feedback från generösa kunder så hade inte blandningarna växt fram, ej heller hade denna hörnsten av butiken växt fram utan all positiv feedback från nöjda rub-kunder – så därför: TACK!
Grundtesen
Även det bästa kött kan förstärkas och bli bättre – det är grundtesen för #RUBSbyBBQMonster – det bygger då på att det inte finns något som passar till allt, utan att hänsyn tas till respektive styckdetaljs specifika (generella) smak och konsistens.
BBQmonster tar också klar ställning för att sötma behövs för att smaktåget skall nå hela vägen fram. Därför finns det som standard både socker och salt i samtliga rubs. Gris görs generellt med förhållande 1:1 i salt/socker-balans, Nötkött 3:2, Fisk 4:1 och Fågel 2:1 . Eftersom att BBQmonsters rubs är fria från onaturliga ämnen och förstärkare innehåller #RubsByBBQmonster brunt råsocker, ett socker som inte klumpar sig lika lätt som andra varianter.
Kryddbaren – här växer recepten fram
I butiken finns som nämnt en kryddbar (en bar med drygt 70 olika smaksättare i form av salter, socker, örter, frukter, humle etc,). På hyllorna hamnar de recept som fallit väl ut vid praktiska test på kunder, vänner och bekanta.
Det finns rubs dedikerade för i stort sett varje styckdetalj och djur: för Ribs, oxfilé, Pulled pork, Brisket mfl. och en mycket annorlunda rub vid namn AC/DC – innehållandes kanel av ett alldeles speciellt slag som visat sig passa alldeles lysande till Burnt ends.
Förpackning & hållbarhet
Påsarna märks med hållbarhet med 1 år men med rätt förvaring (lufttätt, torrt och rumstemperatur) kan torrkryddor likt dessa Rubs förvaras i upp till 2 år. BBQmonster föredrar dock att servera kunderna så nymalda kryddor som bara möjligt – det är då som smaker och dofter är som bäst. Många är de besökande kunder som vid sin entré i butiken har stannat till och smajlat upp – inte sällan hänger doften av nymalt i luften.
Allt mals i butiken i en kvarn, numera en elektriskt kvarn med keramiskt malverk och härligheterna packas därefter i papperspåsar med dubbla väggar, ingen plast, inget onaturligt.
BBQmonster på VM
Under VM i BBQ 2017 var BBQmonster´s RUB´s #RubsByBBQmonster representerade genom ett av de tävlande Svenska lagen. Team Hessle BBQ gjorde sin första stora tävling och valde att köra med BBQmonsters RUBS i samtliga rätter. Detta utan att vi mixtrade med originalrecepten, så ta chansen att smaka av dessa rubs som alltid finns nymalda på kryddväggen i butiken.
Unik present
Tips – RUB´s från BBQmonster är en uppskattad present och julklapp.
Generellt
Made in Ödåkra
Inga E-medel, inga tillsatser.
Allergener: det kan finnas innehåll eller spår av SELLERI och SENAP men nötter eller baljväxter (jordnötter) hanteras ej i lokalen. Se innehållsförteckning på respektive förpackning eller produkttext.
Priset är 99 kr per påse och då innehållandes 1,8 dl / ca 125 gram netto.
Tips: Förvara din rub i en tät ströare så håller sig din rub lika välsmakande i minst 1 år.
-
Beef Rub: #1 Winner Beef – en vinnare på Nötkött från flank till Rostbiff
99,00 kr Lägg till i varukorg Rubs By BBQmonster -
Black & White with a Sting – Rub och krydda för Oxfile, Flap, Ryggbiff, Entrecote mm
99,00 kr Lägg till i varukorg Rubs By BBQmonster -
Brisket & Beef-ribs rub – en rub för det mäktigaste köttet – brisket och short-ribs
99,00 kr Lägg till i varukorg Rubs By BBQmonster -
Fläskestek rub – en kryddblandning för Dansk Fläskesteg med krispig svål – succé HVERGANG!
99,00 kr Lägg till i varukorg Rubs By BBQmonster -
Gris nr1 – BBQmonsters klassiska rub för Griskött: #1 för Gris – en vinnare på allt griskött
99,00 kr Lägg till i varukorg Rubs By BBQmonster -
Grisen från Iberico – en rub som en hyllning till den Spanska svartfoten, pata negra
99,00 kr Lägg till i varukorg Rubs By BBQmonster -
Hot wings – en het wing rub – kryddblandning för vingar och ben – chili & wasabi
99,00 kr Lägg till i varukorg Rubs By BBQmonster -
Kalkon Rub – stuffed turkey – recept och kryddblandning med salvia, tranbär och äpple
99,00 kr Lägg till i varukorg Kalkon stuffed turkey -
Krydda för Hjort – Oh my dear! är en kryddblandning / Rub för Hjort och Rådjur
99,00 kr Lägg till i varukorg Rubs By BBQmonster -
Kryddor – BBQmonster Rubs – best seller kit – 13 rubs – kryddblandningar för optimal BBQ (+skylt på köpet!)
1386,00 krDet ursprungliga priset var: 1386,00 kr.1200,00 krDet nuvarande priset är: 1200,00 kr. Lägg till i varukorg Presentkort -
Kyckling rub – Kryddblandning speciellt för BEER CAN CHICKEN
99,00 kr Lägg till i varukorg Rubs By BBQmonster -
Lamm-krydda och Rub: Dolly, ett vackert lamm, klonat med rosmarin & vitlök
99,00 kr Lägg till i varukorg Rubs By BBQmonster -
Lax Rub – Max the lax – maxa din lax med denna kryddblandning för fet fisk!
99,00 kr Lägg till i varukorg Rubs By BBQmonster -
Pulled Pork Rub – en färdig kryddmix för godare PP och bättre bark
99,00 kr Lägg till i varukorg Pulled Pork -
Rubs BY BBQMonster: AC/DC – Kanelrub för bland annat burnt ends & Ribs
99,00 kr Lägg till i varukorg Rubs By BBQmonster -
Smoke ém -en rökig Rub med syrlig mango – ett slagskott i krysset för kyckling och gris
99,00 kr Lägg till i varukorg Rubs By BBQmonster -
Ströare ”rostfritt stål” – ultimat shaker för Rubs, 4mm stora hål och tätslutande plastlock – nu med smidigt handtag!
199,00 krDet ursprungliga priset var: 199,00 kr.149,00 krDet nuvarande priset är: 149,00 kr. Lägg till i varukorg Förvara - Ströare, Flaskor -
Taco kryddmix – texmex krydda för tacos och burritos – taco loco!
99,00 kr Lägg till i varukorg Rubs By BBQmonster