FAQ - svar på dina frågor om BBQmonster AB

BBQmonster FAQ svar på dina vanligste och kanske även ovanligaste frågor om företaget och om prylarna och tekniken BBQ

Här har du BBQmonsters svar på FAQ (frequently asked questions) eller på Svedala-mål – ”svar på ofta ställda frågor”. Är det möjligtvis den minst tråkiga FAQ du läst? Vi hoppas det, vi är inte mycket för tråkigheter.

Denna FAQ gällande BBQmonster är uppdelad i olika sektioner:

– den första sektionen berör företaget BBQmonster & the Foodie Lifestyle AB. Detta utifrån frågeställningar ställda ur kundens perspektiv.

Nästa sektion handlar om en svaren på FAQ kring de vanligaste frågorna kring produkter och begrepp inom BBQ och Grillning.

Vi har även lagt till en sektion som rent visuellt svarar på en av de vanligare frågorna ”hur får man hem sin kamado och hur lyfter man den på plats utan truck och hjälpmedel” Du hittar denna sektion HÄR.

Mycket nöje!

Arbetsgången webborders? Vi tar årligen emot tusentals weborders som i snitt består av 4 produkter per order. Vi packar ifrån vårt egna lager utanför Helsingborg (ingen 3pl eller dropshipping från tredjepart som kan fördröja det för dig). Vi som packar kan sortimentet och ser till att det blir rätt. Vi har en imponerande låg felplocksmarginal (0,1% alltså 1 fel per 1000 order). Order inkommen senast 10:30 vardagar lämnar lagret samma dag.

Avbetalning? Yes sir. Om du vill dela upp ditt köp i webshopen så erbjuder Walley (Collector Bank) avbetalning. Vi rekommenderar att du skaffar deras app för en smidig hantering. Du kan använda samma funktion när du köper på webben och väljer att hämta i fysiska butiken (läs mer nedan)

Beställa på webben hämta i fysiska butiken? Absolut. Du väljer isåfall detta alternativ när du checkar ut i kassan. När din order är packad och redo för uthämtning i butiken får du ett mail. PS. Detta innebär att du kan välja att dela upp ditt köp om du vid utcheckningen väljer att Walley faktura (se ovan).

Covid-19 – en galen tid! Dessa år blev en ”boom” för den lilla ”grillbranchen”, Detta då utlandsresor ersattes av ”hemmester” och många var det som köpte en Kamado eller Pelletsmoker. Under de två år som folk ”jobbade” (=grillade) hemifrån så upplevde BBQmonster en galen period där produkter sålde slut innan de hamnat på hyllan. Tack och lov bygger vår kalkyl inte på att dessa siffror behöver återupprepas år efter år. 

Detaljhandel? Ja, vi simmar i ett (1) vatten – vi är ett detaljhandelsföretag med försäljning till slutkonsument. Vi välkomnar företag som kunder och har många, inte minst restauranger som handlar av oss, men vi har en mycket tydlig förhållningsregel till att inte agera grossist eller distributör av våra egna varumärke där dessa skall säljas vidare.  Vi har under åren fått mycket smickrande erbjudande från några av de största kött- och fågelproducenterna där vi fått frågan om att sälja våra recept och rubs vidare, vi tackade ödmjukt men bestämt nej, i linje med våra värderingar –vi är detaljhandelsföretag inriktat på slutkonsument, privatperson såväl företag. På samma linje undviker vi i det längsta (ibland ofrånkomligt) att arbeta med distributörer som säljer samma produkter i sina egna försäljningskanaler. Man är sig själv mest lojal och det är bara en tidsfråga innan någon kommer i kläm, genom att den ”rabatt” som vi erhåller används för en kampanj i egna kanalen. (Vi dissar därför dig som producerar en produkt som du önskar vi skall sälja här, detta så länge du prioriterar att sälja din produkt i egna kanaler: fisk -välj vatten).

Dropshipping? Nej tack! Vi äger vårt lager och gillar att vara old school, räkna prylarna, plocka dem och hands-on jobba för att du skall få rätt pryl, inte packat av någon som förmodligen inte skulle se skillnad på en Kamado och Klotgrill eller än mindre bry sig om du fick San Marzano tomater istället för Körbärstomater.

Egna varumärken? Vi har en del egen import  från olika delar av världen och även tillverkning av prylar för smash burgers i Sverige. De produkter som vi är extra stolta över får vår kvalitetsstämpel och logo stämplad på sig. Här pratar vi om prylar som vi går i god för när det gäller både kvalitet och funktion. Våra kryddblandning och rubs ”Rubs By BBQmonster” är ytterligare exempel på egna varumärken, rubs som vi tillverkar själv i egna lokaler här i Skåne.

Fel på en pryl? Maila oss på info@bbqmonster.se och beskriv med text och eventuell bild så återkommer vi till dig asap.

Fraktkostnad? Ja, den är synlig och transparent då vi skiljer på produktens pris och fraktkostnaden. Detta istället för att baka in kostnaden i produktens pris. Det finns ingen (seriös aktör) som ”bjuder” på frakten, även om den skulle råka stå som 0 kr vid utcheckningen (kostnaden är i så fall finansierad genom prispåslag på produkter som du eller någon annan köper). Vi tar idag 49kr för att på ett tryggt och säkert sätt frakta dit paket till närmsta ombud. Kol, Pellets, Ved och Grillar har andra kostnader som du ser innan du checkar ut. Vi använder oss av Schenker då dem visat sig vara helt överlägsna på att hålla sina kundlöfte vad gäller precision i tid (dagen efter hela vägen upp till dalarna) och minimalt med fel (endast 1 försvunnet paket på 9000 orders är svårslaget bra). Med dessa siffror tycker vi inte att det finns någon anledning att öka alternativen. Vi väntar istället in Schenkers ”paketsskåpslösning” som byggs ut med start under 2023. 

Garanti? Vi lämnar 1 års garanti på alla produkter. I vissa fall erbjuder leverantörer längre garanti mot att du registrerar din produkt (exempelvis Kamado Joe och Bastard Kamado som har begränsad livstidsgaranti). Vidare så följer vi givetvis regelverket kring reklamationsrätten som vi har i Sverige. Det innebär att du har 3 års reklamationsrätt på fel som fanns på produkten redan vid köpet (alltså inte fel som uppkommit genom användning eller slitage). 

Grillskolor och Event? Grillskola, grunderna, erbjuder vi online och det kostar dig inget – bara att klicka din in här. Event håller vi ej på med utan fokuserar på att genomföra vår affärsidé om att vara Sveriges bästa Onestop BBQ shop.

Hemkört? Nej vi säljer inte hemkört ;) men vi kan fixa så att din kamado eller större grill levereras till dörren. Vi samarbetar med en lokal budbilsfirma som hjälper dig att få hem kamadon, ibland samma dag annars dagen efter. Bara att fråga oss i butiken när du är här. 

Historien om BBQmonster? Vi är stolta över att vara en av de butiker som öppnade före BBQ och Grillning trendade. Under pandemin öppnade flera copycats (alltså butiker som oblygt stjäl både produktidéer, texter och bilder från oss). Vi öppnade Sveriges första Onestop BBQ Shop redan i mars 2017. Många tvivlade på att det skulle fungera som en åretruntverksamhet men tack och lov så motbevisade vi detta och sedan dess har vi mött över 35 000 kunder i butiken. Den missunnsamme säger att vi hade tur med timingen, vi vill tro att vi kämpat hårt, varit genuina i ansvaret mot våra kunder och på så vis varit del i att påverka grill- och BBQ-kulturen i Sverige, och därmed byggt en marknad och till detta en kundkrets som gjorde att vi klarat oss igenom även ett grill- och eldningsförbud sommaren 2018.

Influensers? Nej. Vi gör allt i vår makt att agera genuint utan att förvirra dig med avlönade eller sponsrade influensers, världen är tillräckligt svår att sortera ändå. Råkar du ändå se BBQmonster taggad i någon tråd eller bild så kan du vara säker på att detta görs för att personen själv valt att göra det och inte för att vi betalar för uppmärksamheten. 

Jämställdhet – jajemensan! Vi är hälften pågar och hälften töser här på gården. Inga hönor i nuläget.

Kontakta BBQmonster? – vi föredrar att du kontaktar oss på info@bbqmonster.se eller på messenger, meta (facebook) eller instagram. Detta gör att vi kan hjälpa dig så fort vi inte har kunder framför oss i butiken, istället för att du skall ringa dig trött de dagar vi har full snurr i butiken. Om du inte kan tänka dig annat än ett telefonsamtal så når du oss på 042-22 70 01 (OBS! inte för uppsökande försäljning NIX)

Kött? Ja vi säljer kött och har ett stort utbud med efterfrågade köttbitar och till detta tillhörande recept. Tyvärr skickar vi inte kyl eller frysvaror då vi inte anser att det i dagsläget finns någon pålitlig leverantör för att skicka dessa varor till privatpersoner (jobbar du med rikstäckande kyltransporter till privatkonsument och tror dig ha en lösning så välkommen att höra av dig till info@bbqmonster.se )

Lämna tillbaka? Vi erbjuder 14 dagars öppet köp i vår fysiska butik och på webben ger dig ”distanshandelslagen” samma möjligheter. Gäller det en weborder så mailar du oss på order@bbqmonser.se så återkommer vi med instruktioner, gäller det ett köp i fysiska butiken är det bara att dyka upp under våra öppettider. Produkten skall givetvis vara oanvänd och med intakt förpackning. 

Miljöarbete – Vi väljer och säljer produkter som vi på förhand tror du kommer ha nytta av under många år. Detta är en av de viktigaste aspekterna i vårt arbete mot en mer hållbar värld – att motverka slit och släng. Vi tillverkar både rubs och produkter i Sverige och bidrar på så vis till färre transporter (i mil räknat). Vi köper endast i undantagsfall in nya kartonger och nytt förpackningsmaterial. Istället återanvänder vi de kartonger som vi får våra varor levererade i, något som är möjligt sett till volym tack vare att vi i fysiska butiken säljer de flesta produkterna utan yttre förpackningsmaterial, som på så vis blir över till vår webhandel. Den wellpapp vi inte kan återanvända återvinner vi genom Prezero (även krympfilm etc).

Nyheter? På västfronten intet nytt, men däremot hittar du på första sidan alltid våra senast inkomna produkter. Från förstasidan kan du sen klicka dig vidare till sidan som rymmer det kompletta sortimentet och utbudet som vi kan erbjuda.

Omdömeslöst? Ja…eller Nja – förstå vår ordvits rätt. Vi har valt att inte ansluta oss till någon online tjänst där vi skall tjata livet ur dig som kund för att fjäska till oss en 5a i betyg. Vissa (läs de flesta) tjänster som står för dessa betyg har en osannolik förmåga att endast ha ”företag med nästan full pott” (detta trots att ryktet och exempelvis betygen på Google säger något helt annat). Men vi har såklart fått betyg och vitsord av kunder under åren och det är rolig läsning både på Meta (Facebook) och Google. Gemensamt för dessa omdöme: helt frivilligt lämnade utan tjat eller mutor.

Presentkort? Yes. Men även här är vi old school. Vi skriver ut ett fysiskt presentkort med en rabattkod som gäller i butiken och på webben. På webben går detta sen till ditt närmsta ombud (värdehandling som det är).

Prisgaranti? Nej kompis. Vi anser oss behöva en viss marginal för att överleva och för att utvecklas. Vi sätter från början det pris vi ser oss behöva ta betalt för varan för att kunna motivera att vi lagerhåller produkten och dessutom är en av få butiker där du kan känna och klämma på produkten (i vår fysiska butik på 300m2) och även få med den samma dag om du så vill. Vi lämnar därmed över självstrypningen till andra.

Que? – va? Vi kan chansa på att du undrade över om Rubs By BBQmonster var en plan från dag1, svaret är att våra recept på rubs och kryddblandningar är frukten av den efterfrågan som uppstod i vår ”kryddbar” 2017. Där vi likt en bartender, fast med salt, socker, örter och kryddor, blandade specialblandningar framför kunder med önskemål. Efterfrågan växte sig på ett par månader så stark att vi var tvungna att standardisera våra recept och öka produktionen så till vida att vi maler ut våra blandningar i förväg, men fortfarande här i Ödåkra och inte förrän det behövs (det är så vi alltid kan erbjuda våra rubs ”extra fresh”).

REA? Nope. Inget Black friday-tjafs. Inga påhittade reor den 11/11 eller annat dravvel. Vi håller en schysst prislinje året runt där du inte skall behöva vara orolig att en viss produkt helt plötsligt går att sälja till halva priset (alltså fejk). Prissänkningar och erbjudande kan förekomma av anledning att en produkt skall lanseras på marknaden, att vi lyckats göra ett kap, att den är utgående eller att vi helt enkelt råkar sitta tjockt på vårt lager.

Sociala medier? Ja. Du hittar du oss på YoutubeMeta (facebook) och Instagram. Förmodligen och förhoppningsvis så skall vi klara oss utan Tik-Tok… (håller alla tummar!). 

Tips och recept? Ja, vi har två sidor som hjälper dig med tips och råd kring BBQ och Grillning. Den ena är vår sida med Kött som också innehåller recept och beskrivningar av exempelvis Brisket och Pulled Pork. Den andra sidan är BBQmonsters Grillskola där du kan lära dig de viktigaste grunderna för att lyckas med BBQ och Grillning.

Utomhusbevakning? Ja, vi har kameror på alla sidorna av vår byggnad så se till att du är riktigt snygg när du kommer hit. Skämt å sido, du får se ut precis som du vill. Att vi satte upp kameror beror endast på att en lokal byfåne stal en kamado och en pellets- smoker härom året. 

Var ligger BBQmonster? – vår butik ligger i den vit/grå byggnaden som uppenbarar sig på vänster sida när du kört in på området ”Flädre gård”. Det går inte att missa området då tidigare ägaren av Cementgjuteritet (vilket också ligger här) av cement och betong byggt en 10 meter hög ”Gubbe med hatt”. Så när du kommer längs Björkavägen, backen ner mot Ödåkra så håller du utkik på din högra sida och svänger in efter flaggstängerna. Du hittar ingången till vår butik längst upp i den vänstra byggnaden som du ser när du står på P-platsen (fri parkering för kunder). Det finns 5 uppmärkta platser närmst butiken som är reserverade för BBQmonsters kunder. Är dessa upptagna så känn fritt att välja plats på grusytan, i linje med eventuella andra fordon.

X-mas? Julen är en höjdpunkt för Livsnjutare och varje år släpper vi tips och råd kring ett lyckat ”julbord från grillen”. Vi kallar det Make X-mas great again och innefattar även tre kryddblandningar från Rubs By BBQmonster: en för julskinka, en för julrevben och en för julköttbullar.

Youtube? Ya! Titta gärna in på vår kanal och varför inte åka med på en rundtur i vår fysiska butik?

Zlatan? Ryktet säger att Zlatan varit på besök här, men det är inget vi kan bekräfta men vi kan önska att han en dag dyker upp här med sitta stora leende!

Ålahue? Ibland är vår humor svårt torr (som en sprucken häl ungefär) och då kan det ta sig uttryck likt detta. Ett ålahue är alltså ett ålhuvud och även skällsord du kan använda dig av när du tycker att någon är just ett ett ålahue (ett dumhue). Vi vet att det finns fler där ute som mår bra av ett mindre ”stramt å tradigt” förhållningssätt till livet…och till FAQ´s och om man inte gillar det så drar man vidare – man kan inte vara allt för alla, alltid. 

Ägare till BBQmonster? BBQmonster & the Foodie Lifestyle är ett aktiebolag startat 2016. Ägare och grundare är Bosse Andersson med fru Karin. BBQmonster har inga expansionsplaner utanför nuvarande 300m2 stora butik med tillhörande webblager, utanför Helsingborg. Vi vill istället renodlat fokusera på att göra varje detalj bättre och bättre hellre än att fokusera på organisk tillväxt bara för att det skulle kunna vara möjligt (men gräset är inte grönare…). Många undrar varför vi inte vill växa och expandera då konceptet har landat så bra på marknaden och förmodligen skulle kunna gå att rulla i åtminstone Sveriges 20 största städer. Svaret går i att finna i Bosses 21 års erfarenhet av ledande befattning (HR-chef) i ett av Sveriges då mest expansiva detaljhandelsföretag – Kjell & Co. En rolig, lärorik och extremt utmanande roll när Kjell & Co gick från 8 till närmare 100 butiker på 13 år och från 50 anställda till runt 900 anställda utspritt från Ystad till Luleå och över till Norge i väster. Med dessa erfarenheter i bagaget vet vi var vi finner våra drivkrafter och att det ligger i det ”lilla” – som egentligen är det stora – mötet med kunden och det extremt genuina som går att få till när ett företag är litet och kompakt. Att kunna jobba med sin hobby i en miljö man älskar vara i är en ynnest

Öppet? Vår fysiska butik i Ödåkra är i huvudsak öppen året runt, 6 dagar i veckan, men det finns ett par veckor per år där vi stänger butiken (oftast under en vecka i februari och en vecka i oktober). Undantagsveckor, helgdagsschema och öppettider hittar du här

FAQ - de viktigaste svaren på Produkt- och Grilltekniska frågor A-Ö

Aluminiumbrickorna hur får man dem att se antika ut? – diskmaskinen! De blir permanent blekta och efter ett par diskningar så ser dem i det närmsta ut som tenn.

BBQ, vad betyder det? Bra fråga då många tänker att BBQ är antingen en grill eller en grillfest. BBQ översätts bäst till ”långsam rökgrillning över kol i moderata temperaturer under 140 grader, typ” Läs mer i grillskolan.

Chunks eller rökflis? Använd rökflis när du vill ha mycket rök på kortare tid och chunks om du vill tillföra rök under längre tid utan att behöva fylla på med mer rökträ. Läs gärna vår grillskola kring hur du skapar bra rök (inte bara mycket rök). 

Delikatesser i sortimentet? Ja, i butiken i Ödåkra hittar du en kyl med olika former av ost, chorizo, salami, oliver och färskkorvar. Detta sortiment är levande och vi tar in det godaste vi kan hitta – så välkommen till butiken! På webben kan du köpa delikatesser som inte är kylvaror såsom olivolja, fläsksvål av ibericogris, tipo0 mjöl och san marzano tomater från italien.

Egna varumärken från BBQmonster? Produkter vi är extra stolta över låter vi få vår kvalitetsstämpel (Premium BBQ products) stämplade på sig. Du hittar alla här

Fixa till sin kamado med reservdelar? Ja, vi har de viktigaste reservdelarna såsom deflektorstenar och packningar till kamado grillar. Även ny termometer till kamadon hittar du här.

Glaze, kan man likväl använda en BBQ-sås? – Ja, det är vårt svar som åtminstone gäller BBQ-såser som i huvudsak är gjorda på någon form av socker eller sirap. Om du glazar med något som är mer tomatbaserat kommer du inte få det man vill uppnå – en karamelliserad yta ovanpå det grillade köttet. Testa gärna Show-me som glaze på revben och ribs.

Hamburgare, vad är skillnaden mot en smash burger? En hamburgare grillas på galler eller steks som en från början utplattad och formad mängd färs, oftast med fetthalt under 10%. En smash burgare görs av en något fetare färs (15-20% är lagom) där det malda köttet (ofta högrev) försiktigt formas till runda bollar om ca 90 till 100 gram. Tillagningen går därefter ut på att köttbollen placeras på ett ca 260 grader varmt stekbord (helst kolstål) och därefter pressas ut mot det heta underlaget med ”smasher”. Detta resulterar i en läckert hårt brynt yta på hamburgaren. Många anser att smashburgers är den nya standarden att tillaga bra hamburgare. PS. när du vill smaksätta färsen med annat än salt och svartpeppar så rekommenderar vi att du testar Burgerkung – vår egna kryddblandning för hamburgare och smashburgare.

Indirekt grillning, varför? Indirekt grillning är lämpligt när ett grillobjekt är för tjockt (c/c mått) för att den innersta delen av objektet skall hinna bli klar i tid innan utsidan blir oätlig (förkolnad eller torr). Om grillobjektet kan bli klar på direktgrillning utan att utsidan blir negativt påverkan så ger det oftast ett bättre resultat, då köttet annars skulle riskerat torka ut (se en bit lövbiff framför dig). Läs mer i BBQmonsters grillskola.

Jätteräkor, rödräkor, har BBQmonster det? Ja! Fantastiska rödräkor fångade utanför Argentinas kust. Du köper dessa i fysiska butiken 557 meter från Väla köpcentrum.

Kyckling på ölburk? – beer can chicken – varför? – av två huvudsakliga anledningar kan vi rekommendera beer can chicken (men helst på en keramisk ”sitter”). 1 tillagningen går snabbare eftersom att kycklingen värms upp inifrån genom att ”sittern” är fylld med vatten som har direktkontakt med inkråmet. 2 du får plats med fler kycklingar på samma yta. Testa gärna vår egna rub för Beer can chicken – den är grym!

Livstidsgaranti på Kamados? Ja och nej, verkligen. Kamado är bara namnet för formatet (jämför ”klotgrill”), det är ingen kvalitetsmärkning i sig. Vissa tillverkare erbjuder generös garanti som lutar åt ”livstidsgaranti”, då på de viktigaste (dyraste) delarna – keramiken. Kamado Joe och Bastard Kamado som BBQmonster säljer tillhör dem med generösa garantivillkor FÖR FÖRSTA ÄGAREN! – Detta är viktigt att tänka på om du överväger att köpa en begagnad kamado – som andra ägare så kan du inte dra fördel av detta, varför det kan vara värt att köpa en ny kamado (så länge inte begagnatpriset är rejält lägre än nypriset). 

Mjöl för pizzabakning, vilket är det bästa? BBQmonster säljer ett äkta napolitanskt tipo 00 mjöl som har fått mycket bra omdöme av pizzanördar. Vi har även san marzano tomater och olivoljor som passar perfekt till pizza

Nitritsalt, varför och hur doserar man? Nitritsalt används för att förhindra tillväxt av vissa bakteriestammar som kan finnas rått kött. Det ger också kött en rödare och mer aptitlig färg genom att det påverkar blodets röda färgämne hemoglobin. Nitritsalt i för höga doser eller frekvent intaget kan skapa problem med tarmfloran (dina inre riddare får stryk) därför skall du alltid följa råden kring maxgränser som finns på förpackningen för saltet. Ett tips kan också vara att hjälpa din mage genom att äta tillbehör som istället stöttar en bra tarmflora (surkål och andra fermenterade grönsaker) vid det tillfällen som du vet att du kommer att få i dig mat mer högt nitrit-innehåll (ex. lufttorkade skinkor, korv och salamis mm). Du kan läsa mer förslag på hur man saltar om du läser BBQmonsters recept på Fläsksida / Bacon av ibericogris

Olagligt gott kött, vilka köttdetaljer gillar köttnördar bäst? Detta är ingen lätt fråga. Allt kött vi säljer är testat av oss själva och förblir bara en del av sortimentet ifall kunderna ger sin välsignelse att det är ”något alldeles extra”. Skall vi peka på några bitar som alltid skapar lovord så säger vi Flap meat av grainfed black angus och Pluma av ibericogris bland det snabbgrillade. Bland långkörare så har Short-ribs av grainfed black angus passerat Brisket i populäritet och Spare ribs av ibericogris ligger ohotad kvar bland grisköttets BBQ-objekt #1. 

Pink butcher paper eller vaxat? Vaxat håller bättre mot fett, pink butcher paper suger åt sig vätska och fett tills det är mättat (det ”vaxar” sig själv kan man säga).

Quebracho blanco, vad är det? Quebracho blanco är ett hårt träslag från sydamerika, oftast Argentina eller Paraguay. När man gör kol av detta träslag så ger det en kolsort som har i det närmsta noll svagheter; det kan bli vansinnigt varmt, det kan vara i ett halvt dygn på lägre temperaturer och det lämnar minimalt med aska, något som är eftersträvansvärt inte minst för ett fortsatt bra luftflöde i en tät kamado.

Reverse sear, vad betyder det? Reverse sear är en grillteknik som är lämplig för exempelvis en hel oxfile när du önskar en väldigt jämntempererad köttbit. Tekniken innebär att man börja med att köra objektet indirekt (avskilt från värmekällan) i en lägre temp (ex 145 grader) för att sista minuterna flytta över objektet till direktgrillning på ungefär dubbelt så hög temp. Läs mer i grillskolan.

Slaktarpapper , vad är det för skillnad mot folie? – faktiskt är folie och slaktarpapper varandras motsatser: folie accelererar tillagningen genom reflektion tillbaka mot objektet. Slaktarpapper skyddar utsidan på objektet alternativt låter objektet succesivt tappa temp (när du vilar kött utanför grillen.

Tavlor, tin signs och plåtskyltar för utekök, har BBQmonster det i sortimentet? Det kan räkna med! Vi har ett stort utbud av fyndiga och humoristiska plåtskyltar som förgylller din grillhörna, mancave, utekök eller kök. Du hittar utbudet här

Utekök, säljer BBQmonster moduler? Nej, i nuläget är det en så smal produkt och ofta väldigt specifikt till mått att du med fördel hellre kontaktar en snickare och får ett utekök byggt på plats. 

Vila köttet, varför gör man det? Bra fråga! Det är ibland inte alls lönt att vila köttet utan vissa köttbitar äts med fördel direkt, utan vila. Hit hör kött som tas på låga temperaturer, låt säga när innertempen är under 60 grader. Låter man kött vila från 60 grader så är det snabbt så kallare än vad som blir gott att äta. Däremot är det viktigare att låta kött som gått hela vägen upp till ”pulled” eller väldigt nära (alltså runt 85 -94 grader) få vila ner sig till åtminstone 70 grader. Köttet återtar en del av safter som annars lämnat köttet som ånga och dessutom smakar kött av både nöt, lamm och gris som bäst runt 70 grader. Vill du att vilan skall göra köttet så jämnvarmt som möjligt så slår du in det i slaktarpapper och placerar det på ett cooling rack.

X-factor för BBQ, vad skulle ni säga imponerar mest på grillgäster? Två saker brukar alltid gå hem hårt hos gäster: det första och enklaste är hårda grillränder på köttbitar likt entrecote och ryggbiff. Det löser du genom att ha grillgaller av gjutjärn som är upp mot 300 grader varma. När du vänder köttet så var noggrann med att lägga det på oanvänd del av gallret (som annars inte är 300 grader längre). Det andra är kött som faller isär, ”pulled”, fast där du istället för at slita sönder det med händerna pressar det till ett ”plockepinn av köttfibrer”. Det finns ingen hemlighet utan det ända du skall göra är att ha tålamod och låta köttet under en längre tid, på lägre temp (under 145 grader) nå hela vägen upp till 93 grader C. Därefter behöver det få vila ner sig till cirka 70 grader – then work your magic!

You can do it! Ni påstår att alla kan lyckas med BBQ och Low N slow? Ja, vi tror verkligen att alla kan lyckas genom att förstå de enormt viktiga grunderna. Vi har sammanfattat dessa i BBQmonsters grillskola.

Zorry, ingen fråga på Z ännu.

Å nej, två gånger i rad. Låt oss ha något att förbättra här.

Äppleträ, vad passar det bäst till? När det gäller rökträ så har äppleträ en given plats i hjärtat på många ”grillers”. Äppleträ passar med sin söta och milda doft utmärkt till griskött, inte minst pulled pork!

Övriga frågor? Då skickar du ett mail till order@bbqmonster.se så återkommer vi innan du hinner göra en 8 kg brisket.

Hur får man med sin kamado hem och hur gör man sen med uppackningen?

BBQmonster visar och berätar hur man får hem sin kamado och hur man får den på plats utan truck och hjälpmedel hur packar man upp en kamado kamado joe
Rulla till toppen