Brisket & Beef-ribs rub - en rub för det mÀktigaste köttet kryddblandning för brisket och short-ribs Denna rub tillÀgnas de tuffaste köttbitarna sÄsom Brisket och Short-ribs - kött som krÀver sina timmar i rök och lagom vÀrme (108 grader). Detta Àr en avskalad variant av Nötkött #1 (art nr 10002) dÀr örtkryddor och lök hÄlls till ett minimum. IstÀllet Àr det en rub som ger stort utrymme för svartpeppar och till viss del Àven en lÀtt rostad vitlök samt salt rökt med hickorytrÀ. Tillsammans med salt av tvÄ olika slag och olika hÄrdhet bildas stammen. RÄsocker bÀr fram smaken av det söta paprika pulvret, vilka tillsammans jobbar för en mörk och fin bark pÄ brisket och beef ribs / short ribs. För att ge en lite höjd anvÀnds ekologiska chiliflakes. LÀgg till sellerifrön och du fick precis nu hela receptet. Brisket som nÀmndes Àr en styckdetalj som krÀver sina timmar. RÀtt tillagad blir det dock en upplevelse svÄr att slÄ. Tips: börja i riktigt god tid, köttet skall köras i 108-130 grader tills innertempen ligger runt 92-94 grader. Du kan utgÄ ifrÄn att en brisket med en tjocklek pÄ 4 cm tar cirka 12 timmar. De första 60 graderna brukar gÄ relativt kvickt sÄ fÄ inte panik om den passerar 50 grader redan efter 3 timmar och 60 grader efter 4. Resten av klÀttringen brukar innehÄlla "the stall" - en tid dÀr köttet gör sig av med inre vÀtska. VÀtskan lÀgger sig pÄ utsidan och bidrar med en "svettningseffekt", vilket innebÀr att köttet kyls av och ibland backar en eller ett par grader. För att fÄ köttet ur "the stall" kan du svepa in det i alufolie eller slaktarpapper. Finns tiden rÄder BBQmonster dig till att köra den i mÄl utan "svepning". Blir den klar i förvÀg sÄ lÄter du den vila ned till 75 grader inslagen i slaktarpapper, och dÀrefter sÀtt i en ugn som Àr förvÀrmd till 75 grader (alternativt i en avsvalnad kamado, en pelletsmoker eller som alternativ i en kylvÀska tÀckt med handdukar.  Brisket kan med fördel serveras kring en temp pÄ runt 75 grader. Allergener: innehÄller SENAP och SELLERI Levereras i dubbelvÀggad pappÄse om 1,8 dl (ca 125 gram) Om #RubsByBBQmonster #RubsByBBQmonster gör personliga kvalitetsrubs i smÄ batcher med stor noggrannhet. #RubsByBBQmonster mals ut frÄn kvarn med kvarnstenar. Grovleken anpassas efter ÀndamÄlet (styckdetaljen) som rubben Àr tÀnkt för. Oavsett vilken rub du köper kommer du att mÀrka en klar skillnad mot andra mainstream "grillkryddor" som översvÀmmar marknaden. Du fÄr hÀr en rub som innehÄller bÄde mindre partiklar som nÄr djupt in i köttet, sÄvÀl större partiklar vilka lÀttare överlever grillningen. Vilket dÀrmed ger ytterligare en smakdimension. Dimensionen pÄ partiklarna (strukturen) pÄverkar ocksÄ hur du upplever smakerna. TÀnk sjÀlv hur mÄnga fler smaklökar som aktiveras av en 0,5mm bit lök landar pÄ tungan jÀmfört med ett pulver eller dust.

BBQ, Barbecue, Barbeque, Barbacoa, Bar-be-cue, BarbicuÂŽ, Barbacue, Grilla, Halstra

Vi Ă€r mĂ„nga som fastnat för BBQ och vi blir fler och fler för varje dag. Lika viktigt som objektet som skall ”grillas” Ă€r kryddningen. Hos BBQmonster Ă€r detta en absolut fokusfrĂ„ga och i takt med att köttdetaljerna blir mer och mer exotiska Ă€r det viktigt att kunna hitta rĂ€tt karaktĂ€r av krydda – rub – dĂ„ detta ger dig optimala förutsĂ€ttningar att lyckas.

BBQ Rubs med kÀnsla

En rub Ă€r en torr kryddmix som sprids över kött, fisk eller fĂ„gel. Med en lĂ€tt gnuggning (rubbing) fördelar man kryddmixen i ett jĂ€mt lager över hela ytan. Kryddorna fĂ„r gĂ€rna nĂ„ in i skrymslen och vrĂ„r dĂ„ du fĂ„r uppleva olika smaker – kryddor som fĂ„tt fĂ€rg av glöd och vĂ€rme och kryddor som behĂ„llit sin smak (mĂ„nga kryddor förĂ€ndrar sin karaktĂ€r vid upphettning).

Rubs vinner mark före marinader (som de flesta av oss vĂ€xt upp med). Detta Ă€r naturligt och givet om man ger det lite eftertanke: en marinad Ă€r ofta vatten, syra, olja, kryddor, socker och salt. Kött (muskler) Ă€r oftast 70% vatten – vatten och olja Ă€r inte bĂ€sta vĂ€nner. Oljan skiljer sig frĂ„n vattnet och lĂ€gger sig pĂ„ utsidan av köttet och som alla vet brinner olja (fett). Detta för med sig att marinerat kött Ă€r lĂ€ttare att brĂ€nna pĂ„ utsidan, samtidigt som att marinaden sĂ€llan kommer djupare in i köttet Ă€n en rub. DĂ€rför rub.

Historien

NĂ€r butiken BBQmonster i ÖdĂ„kra slog upp sina dörrar, vĂ„ren 2017, var butikshyllorna fyllda med importerade kryddblandningar och Rubs. Samtidigt hade butiken begĂ„vats med en kryddbar innehĂ„llandes över 70 olika smaksĂ€ttare, örter, kryddor, salter och sockervarianter samt en handvevad kvarn frĂ„n tyska Messerschmidt. NĂ€r kunder sĂ„g baren med ”mjölkflaskor” fyllda med örter och annat sĂ„ började frĂ„gorna komma: vad anvĂ€nder du sjĂ€lv nĂ€r du kör ribs? Vad passar bĂ€st för pulled pork, för brisket, för short-ribs, för ja – ni förstĂ„r. BBQmonster startade dĂ€r och dĂ„ att lyfta ut recepten till kunderna, stĂ€llde frĂ„gor, bad om feed back och i takt med att tillrĂ€ckligt mĂ„nga kunder testat varianter av olika uttryck för exempelvis griskött sĂ„ vĂ€xte ”best-of-the-best” recept fram. Till exempel blev den första standardiserade rubben just en rub för griskött och den döptes dĂ€rför till Gris #1.

PĂ„ samma sĂ€tt har övriga rubs vĂ€xt fram och BBQmonster Ă€r den förste att erkĂ€nna att utan feedback frĂ„n generösa kunder sĂ„ hade inte blandningarna vĂ€xt fram, ej heller hade denna hörnsten av butiken vĂ€xt fram utan all positiv feedback frĂ„n nöjda rub-kunder – sĂ„ dĂ€rför: TACK!

2018 öppnade vi webshoppen och hĂ€r hittar du inte bara vĂ„ra omtyckta rubs utan Ă€ven ca 500 stycken noga utvalda prylar för grillning och BBQ – en perfekt presentbutik Ă€r vad vi ofta fĂ„r höra.

Grundtesen

Även det bĂ€sta kött kan förstĂ€rkas och bli bĂ€ttre – det Ă€r grundtesen för #RUBSbyBBQMonster – det bygger dĂ„ pĂ„ att det inte finns nĂ„got som passar till allt, utan att hĂ€nsyn tas till respektive styckdetaljs specifika (generella) smak och konsistens. (lĂ€s mer om olika de olika styckdetaljer som du kan köpa hos BBQmonster hĂ€r: https://bbqmonster.se/meat/

BBQmonster tar ocksÄ klar stÀllning för att sötma behövs för att smaktÄget skall nÄ hela vÀgen fram. DÀrför finns det som standard bÄde socker och salt i samtliga rubs. Gris görs generellt med förhÄllande 1:1 i salt/socker-balans, Nötkött 3:2, Fisk 4:1 och FÄgel 2:1 . Eftersom att BBQmonsters rubs Àr fria frÄn onaturliga Àmnen och förstÀrkare innehÄller #RubsByBBQmonster brunt rÄsocker, ett socker som inte klumpar sig lika lÀtt som andra varianter.

Grunderna för grillning och BBQ lÀser du om hÀr: https://bbqmonster.se/bbq-grill-guide/ 

Kryddbaren – hĂ€r vĂ€xer recepten fram

I butiken finns som nÀmnt en kryddbar (en bar med drygt 70 olika smaksÀttare i form av salter, socker, örter, frukter, humle etc,). PÄ hyllorna hamnar de recept som fallit vÀl ut vid praktiska test pÄ kunder, vÀnner och bekanta.

Det finns rubs dedikerade för i stort sett varje styckdetalj och djur: för Ribs, oxfilĂ©, Pulled pork, Brisket mfl. och en mycket annorlunda rub vid namn AC/DC – innehĂ„llandes kanel av ett alldeles speciellt slag som visat sig passa alldeles lysande till Burnt ends.

Förpackning & hÄllbarhet

PĂ„sarna mĂ€rks med hĂ„llbarhet med 1 Ă„r men med rĂ€tt förvaring (lufttĂ€tt, torrt och rumstemperatur) kan torrkryddor likt dessa Rubs förvaras i upp till 2 Ă„r. BBQmonster föredrar dock att servera kunderna sĂ„ nymalda kryddor som bara möjligt – det Ă€r dĂ„ som smaker och dofter Ă€r som bĂ€st. MĂ„nga Ă€r de besökande kunder som vid sin entrĂ© i butiken har stannat till och smajlat upp – inte sĂ€llan hĂ€nger doften av nymalt i luften.

Allt mals i butiken i en kvarn, numera en elektriskt kvarn med keramiskt malverk och hÀrligheterna packas dÀrefter i papperspÄsar med dubbla vÀggar, ingen plast, inget onaturligt.

BBQmonster pÄ VM

Under VM i BBQ 2017 var BBQmonsterŽs RUBŽs #RubsByBBQmonster representerade genom ett av de tÀvlande Svenska lagen. Team Hessle BBQ gjorde sin första stora tÀvling och valde att köra med BBQmonsters RUBS i samtliga rÀtter. Detta utan att vi mixtrade med originalrecepten, sÄ ta chansen att smaka av dessa rubs som alltid finns nymalda pÄ kryddvÀggen i butiken.

Unik present

Tips – RUBÂŽs frĂ„n BBQmonster Ă€r en uppskattad present och julklapp.

Generellt

Made in ÖdĂ„kra

Inga E-medel, inga tillsatser.

Allergener: det kan finnas innehÄll eller spÄr av SELLERI och SENAP men nötter eller baljvÀxter (jordnötter) hanteras ej i lokalen. Se innehÄllsförteckning pÄ respektive förpackning eller produkttext.

Priset Àr 99 kr per pÄse och dÄ innehÄllandes 1,8 dl / ca 125 gram netto.

Har du nÄgra frÄgor om BBQmonster sÄ har du vÄr FAQ hÀr

Tips: Förvara din rub i en tÀt ströare sÄ hÄller sig din rub lika vÀlsmakande i minst 1 Är.

Varukorg
Rulla till toppen