Hanging Decoration

Julbord från Grillen

Make X-mas great again

BBQmonster´s råd och tips: julskinka, julrevben, julköttbullar & rökt lax

Julbord från grillen tips och råd från BBQmonster julskinka julrevben jullribs och julköttbullar

Julrevben - julribs - tips och råd

Julbord från grillen tips och råd från BBQmonster julskinka julrevben jullribs och julköttbullar ibercio ribs

Julrevben eller julribs är en tradition som verkar vara en mer skånsk än svensk traditon.

I takt med att intresset för grillning och BBQ har ökat har fler och fler adopterat denna ”fina skånska tradition”.

Klassiska skånska julrevben görs på de tjockare ”bogrevbenen”, alltså den sista biten av bukrevbenen, närmst grisens boge (”axel”).

De tjocka revbenen är ingen favorit om man frågar runt bland kunder, och vi håller med. Det är ben som innehåller mycket fett som ej renderar och en hel del brosk och stödvävnad som gör att dessa bitar passar bra mycket bättre att göra pulled pork på (alltså köra så länge att all stödvävnad smälter undan).

Betydligt roligare och godare blir det om man flyttar blicken några stek bak över grisens sida – över fläsksidan, eller rättare sagt, under fläsksidan – för det är där som de riktiga ”revbenen” sitter. Tunnare och så mycket mörare. 

En del föredrar att lyfta blicken, upp mot grisens rygg. Där hittar vi kambenen eller ”baby back ribs” som dem benämns på engelska. Kambenen har inte fläsksidan (”baconraden”) ovanpå sig utan istället det mer kompakta och mindre feta kotlettköttet. Vissa föredrar detta parti av grisen och man bör bara vara medveten om att även om köttmängden per ben oftast är större så saknas det normalt fett i själva köttet – vilket gör att det lättare blir torrt. Men som sagt valet är var och ens.

BBQmonster säljer både revben och kamben från den Spanska Iberico grisen. Denna gris skiljer sig genetiskt från sin rosa släkting i norr. Den spanska grisen har under evolutionen inte behövt lagra sitt fett på utsidan som ett köldskydd, utan har haft mer nytta av att bära sin extraenergidepå (fettet) inuti sina muskler – och detta är alltså anledningen varför ”svartfotsgrisen” är helt överlägsen som BBQ-objekt. Du har alltså fettet inuti köttet istället för att det skall droppa bort under grillningen eller rökningens gång. 

 

Preppa julrevben

Tina revbenen (eller kamben) i kylen under 2 dygn. Kvällen innan du skall köra din revben så öppnar du förpackningen, sköljer av och tar bort hinnan som sitter på baksidan. Ett litet snitt med en putskniv i ena kanten, ett bra grepp med nitrilhandskar och en bit papper och hinnan är borta snabbare än du hinner säga 557meter från Väla Köpcentrum.

Lägg revbenen på ett bra underlag, exempelvis någon av BBQmonsters eminenta aluminiumbrickor,  eller XL beroende på revbenens storlek.

Lägg på ett tunt lager senap, det kan vara en senapbaserad sås som Lanes eller Stockyards,

Senapen gör att rubben (kryddan) lättare sätter sig mot köttet och samtidigt tillför det ytterligare ett smaklager till helheten. Lägg nu på ett lager av en julig revbensrub och inte helt oväntat föreslår vi, lite osvenskt, vår egna rub ”Tomtens bästa ribs”, en rub med juliga toner och en värmande hetta (som även den trötte klarar av). Rubba framförallt köttsidan av revbenen men blir där över så lägg även på undersidan (i fall det blir finger licking good). Täck brickan med plastfolie och ställ in i kylen över natten.

På dagen D startar du din kamado, stålkamado eller grill (om hur du bygger upp rätt temp och tänder för low & slow läser du i BBQmonsters grillskola).

120 grader är en lagom temp. Placera en droppskål (engångs eller återanvändbar) under gallret. Fyll med vatten, lite glögg, några bitar kanelstång, stjärnanis, några kryddnejlikor och ett äpple som du klyftat upp. Under grillningens gång kan du behöva fylla på med vatten i skålen så det inte står och torkar ut. Framför allt kommer denna uppsättning få grannarna att bli blåa av avund på den doft som sprider sig i grannskapet och det är ju inte fel i Jantelandet.

Rökveden som du fyllt på med är förslagsvis en mix av Körsbär och ÄPPLE, eller kanske du skall testa årets nyhet som trä av Persika! kör du pelletsmoker så är rådet samma KÖRSBÄRSpellets och ÄPPLEpellets eller Sweet Blend (äpple, körsbär och lönn)- fina fruktiga toner som kompletterar övriga smaker perfekt. Om du vill ha ännu mer röktryck i din pelltsmoker så lägg med en Smoker tube (roligare än youtube faktiskt) som du fyller med pellets och tänder på.

Rök revbenen med köttsidan uppåt. Detta gör du tills de har fått en färg som du är nöjd med, oftast 3 timmar, ibland kortare om tempen är högre än 110 grader, ibland längre om lägre temp, men kom ihåg att spraya köttsidan med en julöl så fort det börjar se torrt ut. När ytan väl är torr så upphör köttet att ta emot rök. 

När du är nöjd med ytan på ribsen så är det dags för fas2: slå in i folie. Slå in revbenen och håll koll på att köttsidan hamnar nedåt, mot gallret. Under denna fas kommer nämligen fettet rendera och släppa från köttet. Ligger köttet då mot fettet så kommer fler smaker utvecklas och tillagningen (likt konfitering) påskyndas.

Kika ner i foliepaketet redan efter 45 minuter. Du letar efter signalen att köttet kryper upp en bit från revbenen. Grabba tag i ett ben och försök vrida runt det. När det väl går att lossa benet från köttet är julrevbenen klara. Detta tar normalt upp mot två timmar, ibland kortare, ibland längre.

Fas3 – glaze. Nu skall du öppna foliepaketet och ta fram den speciella julglaze du förberett under tiden revbenen blivit klara. Den består förslagsvis av 1 dl Show-me BBQ sacue, 2 msk glögg, 1 msk bourbon och 1 msk honung som varsamt fått koka ihop (smaka och modifiera receptet utefter dina egna smaklökar innan du penslar på). Lägg ett tunt lager på bensidan som ligger uppåt i foliepaketet, låt paketet vara öppet och stäng locket på din grill. Kör max 5 minuter innan du vänder köttsidan uppåt och lägger ett tjockare lager därpå. Kör 10 minuter sen är du klar och kan ge en high five till den dreglande grannen som du finner bakom busken eller staketet. 

Benen skall gå att vrida loss falling off the bone när revbenen är klara bbqmonster förklarar grillning och bbq
Julskinka från grillen rök din egen julskinka Julbord från grillen tips och råd från BBQmonster julskinka julrevben jullribs och julköttbullar julskinka med julrub

Julskinka från grillen, kamadon och röken

Att röka sin julskinka har blivit en årlig tradition för många, på gränsen till heligt om man frågar runt bland BBQmonsters rökskadade kunder. Vad är finessen med att röka skinkan istället för att klassiskt koka den – en rökt julskinka kommer ha en fastare konsistens, utan att vara torr och du adderar också en något längre hållbarhet.

Vilket som är godast, rökt eller kokt, är såklart upp till var och en men BBQmonster föreslår att du helgarderar dig och gör en av varje, åtminstone tills du vet vad du helst föredrar. Själva projektet att röka sin julskinka är en ett BBQ-projekt som är mysigt och underhållande.

Första valet att göra

Julskinkan tas inte helt oväntat från grisens bakben. Det som skiljer en julskinka från en vanlig påläggskinka är att man sockersaltar den, samt inte sällan ger utsidan lite extra kärlek med ströbröd och senap. 

Första valet du behöver göra är om du skall köpa en färdigrimmad (= saltad) skinka eller om du själv skall salta den. Köper du en färdigrimmad är du såklart i händerna på tillredaren och utan större möjlighet att påverka smaken på annat än utsidan och såklart påverkan med rök. Om du å andra sidan köper en rå skinka och saltar den själv kan du experimentera hur mycket du vill med olika smaker i den lag (brine, saltlösning) som du lägger skinkan i. Du kan experimentera med honung, örter, apelsin och andra frukter, detta i en lag (eller brine, lake) som du gör på SALT (gärna en andel Nitritsalt, inte minst för färgens skull – nitrit påverkar hemoglobinet, blodets röda färgämne, så att skinka blir rödare och inte riskerar se grå-dassig ut som vi säger i Skåne).

 

Om du köper en färdigsaltad julskinka - salta ur!
En färdigsaltad julskinka som du röker istället för att koka behöver saltas ur den blir annars för salt Julbord från grillen tips och råd från BBQmonster julskinka julrevben jullribs och julköttbullar salta ur skinkan innan rökning

Om du någon gång kokt en julskinka och smakat på spadet (kokvätskan) så vet du att det är både smakrikt och salt, just det mycket salt.

När skinkan kokar i vatten så tränger en del av det salt den sprutats full med ut från skinkan – man kan enkelt säga att kokningen ger en avsaltning. När du röker eller ugnsbakar en julskinka så kommer inte till närmelsevis lika mycket salt att lämna skinkan, vilket gör att den behöver avsaltas.

En färdigsaltad rå julskinka behöver sköljas under rinnande vatten och därefter ligga i en stor spann eller gryta i kallt vatten. Hur länge den skall ligga beror på hur salt den är. Rådet är ett par timmar. Därefter skär du av en liten bit som du steker upp i en stekpanna, provsmakar och bestämmer dig för om den är lagom salt eller behöver mer tid i vattnet.

Egensaltat (rimmad) julskinka - roligast och godast

Fördelen som du kanske förstår efter att läst texten här ovan är att du redan från början kan styra salthalten, alltså göra den mindre salt än vad färdigsaltade (rimmade) julskinkor är. Det kräver en mellan två dagar och en veckas framförhållning. Ett par dagar om du väljer att spruta in saltlösningen i skinkan med en saltspruta. En vecka om du väljer att låta skinkan ligga kallt i en spann med saltlösning (du kan räkna med att salt tränger in med ca 2 cm per dygn, en skinka med en diameter på 28cm har ett centrummått på 14 cm (geni!) och det tar då ca 7 dagar för saltet att tränga hela vägen in i mitten. Är skinkan smalare eller tjockare så minskar eller ökar tiden.

Oavsett vad du väljer, spruta in saltet eller ”brina” den, så är vi övertygade om att du kommer bättre gilla din egensaltade skinka (själv är bäste dräng). Du kan också oavsett vilket addera godsaker i vattnet, det kan vara vad som helst i form av torkade örter, pepparsorter, chili(?!), honung, öl, bourbon (gott) men inte surströmmingsspad (galning).

 

Hur räknar man ut hur mycket salt man behöver när man skall göra en saltlag brine eller injicera saltlösning i ex julskinkan bbqmonster hjälper dig

Hur salt?

Vad gillar du? Mer eller mindre salt – utgå från det. Riktvärde: 4% till 7% salt och 2% till 3% socker. Lite saltare när du lägger i ”brine” än när du sprutar in det i skinkan (när du sprutar in salt/sockerlösningen så får du en omedelbar effekt – saltet blir effektivare).

Väg köttet, ta reda på vad maxgränsen nitritsalt är (vid injicering = max 2,5% av köttvikten, vid ”brine” max 5% av köttvikten, behövs mer salt än så för din lösning så använder du vanligt jodfritt salt).

Exempel: julskinkan väger 4 kg. Max nitritsalt vid injicering = 4000gram x 0,025 = 100 gram. Vid ”brine” det dubbla, alltså 200 gram (4000 gram x 0,05).

Om du vill göra en ”brine” – saltlösning på 5%  så behöver du först mäta hur mycket vätska som krävs för att täcka skinkan, vi säger 10 liter i detta exempel: 10 000 gram (då 1 liter är 1000 gram) x 0,05 = 500 gram. Vi fick i tidigare beräkning reda på att 200 gram nitritsalt är maxgränsen för nitrit, resten, 300 gram, blir då vanligt jodfritt salt.

Om du injicerar saltlösningen behöver du fundera på hur mycket vätska du vill pumpa in i skinkan, en del rinner ut men du vill sannolikt inte skjuta in mer än max 15% vätska av köttvikten. Vi räknar igen: 4000 gram skinka som skall få 15% vätska i sig = 4000 gram x 0,15 = 600 gram = 6 dl. Om du vill göra en 5% saltlösning på 6 dl så räknar du snabbt ut att du behöver så här mycket salt: 600 gram x 0,05 = 30 gram, alltså klart under den maxgräns du räknade fram några stycke upp (max gränsen var vid injicering 100 gram på en fyra kilos skinka, 2,5% av köttvikten).

För att salt och socker skall lösa upp sig lättare så kan du koka upp en mindre del av vätskan däri löser du upp salt och socker, späd därefter på med kallt vatten.

Oavsett %-halt salt – provsmaka!

Du kan räkna hur korrekt som helst men ändå komma fram till att du tycker det är för salt eller för osalt trots att du ligger inom rekommenderade intervall – du lurar inte din tunga. Därför är rådet att du ALLTID 1. håller dig under maxgränsen för nitrit 2. alltid litar på din egen smak. Rådet är att fråga dig själv om du skulle ”gilla” att julskinkan är så salt som din saltlösning är. Svarar du nej eller kanske – arbeta vidare. Tänk på att den injicerade lösningen mer återspeglar hur salt skinkan blir, detta jämfört med en ”brine” som skall vandra genom köttet över tid. TIPS: köp BBQmonsters saltspruta.

Rubba

BBQmonsters rub för julskinka är en klassiker sedan 5 år tillbaka. Själva tanken när denna rub komponerades var att den skall vara som örttäcket i Kajsa Vargs julskinka, mindre salt än en vanlig rub eftersom att skinkan är saltad. Detta örttäcke skall vara med och skapa det godaste ”dopp” (buljong, läs mer nedan) som bara möjligt, samtidigt som kryddorna i rubben lyfter julskinkans smaker till en ny nivå. 

Ta av nätet från skinkan, men spara det. Lägg ett tunt lager rub över hela skinkan, mindre mängd på svålen om den är kvar. Sätt försiktigt på nätet igen och vira in skinkan i slaktarpapper och låt den sova i kylen över natten.

Rökningen

Själva proceduren med rökningen av skinkan innebär att du skall dra upp din grill, kamado eller pelletsmoker till runt 130 grader. BBQmonster föreslår att rena köttbitar som en julskinka med fördel inte körs i mycket lägre temp än så, detta då det kan innebära en risk att skinkan torkar ut (att det tar för lång tid att få upp den i temp).

Gör grillen redo för indirekt rökgrillning. Hur du bygger upp en stabil temperatur kan du läsa mer om i BBQmonsters grillskola – här.

Placera en eller flera termometernålar (probes) i julskinkan. Garantera dig att du hittar det djupaste centrum-måttet för att vara säker på att skinkan mäts korrekt. Söker du en ny termometer så rekommenderar BBQmonster denna eller denna.

Placera ut bitar av äppleträ och ekträ (fin combo!) över kolen. Placera en eller flera droppskålar (rund 40cm för 47cm kamados, 50cm för 60cm kamados och engångs folieformar för klotgrillar). Fyll detta med en kallt vatten och ett klyftat äpple, några skivor gul lök och en grönsaksbuljongtärning. Låt julskinkan ligga ovanför droppskålen så att alla goda droppar samlas upp. Fyll på med vatten efterhand som det kondenserar – planen är att du skall använda vätskan i droppskålen till ett klassiskt skånskt ”dopp i grytan” (få inga ideer nu). ”Dopp i grytan” innebär att du låter ”buljongen” svalna så du kan fånga upp flottet (spara detta till köttbullarna, se nästa recept nedan). På julafton värmer du försiktigt upp buljongen och lägger fram ett lagom torrt bröd. Lägg fram en hålslev så gästerna kan sänka ner brödet i ”doppet i grytan”. Ät detta som en del av julbordet.

Åter till julskinkan: när skinkan passerat 70 grader kan den tas. Vissa vill plocka den senare, kanske vid 77 grader – varmare innertemp än så kan inte rekommenderas vid annat än att skinkan innehåller ett ben.

Slå in julskinkan i slaktarpapper och låt den vila några timmar, ännu hellre över natt, i ett kylskåp på ett cooling rack på en aluminiumbricka.

Skär upp skinkan i tunna skivor med en riktigt vass kniv strax före servering, servera med en god senap.

Julköttbullar

Julköttbullar kan bli hur gott som helst Julbord från grillen tips och råd från BBQmonster julskinka julrevben jullribs och julköttbullar på tritip och secreto

Köttbullar till julafton blir helt enkelt JULKÖTTBULLAR. Köttbullar där du väver in smaker som lyfter köttbullarna till en ny nivå.

Färsen

Det absolut viktigaste först: köp en köttkvarn och mal din egen färs. Det finns inget bättre sätt att påverka upplevelsen av färsbaserade rätter, oavsett om vi pratar om just julköttbullar eller smashburgers. WORD.

Om du inte har eller tänker köpa en köttkvarn så ta omvägen till en butik med manuell chark. Be dem mala ut en blandfärs till dig medans du är där. Du vill se att det är bitar av exempelvis grissida, karré varvat med högrev från nöt, gärna med lite extra talg.

Om du å andra sidan har en köttkvarn så öppnar sig himmelrikets portar och änglar spelar harpa – du kan nu börja experimentera på godbitar såsom Secreto av ibericogris och tritip av grainfed blackangus (du hittar info om köttet här). Nämnda styckdetaljer gör att du får till köttbullar som är i det närmsta olagligt goda. 

Kryddningen

BBQmonster har gjort det enkelt för dig – det finns nämligen en rub dedikerad för julköttbullar – här! lägg ut färsen på en aluminiumbricka, låt den vara cirka 2cm tjock. Häll ett tunt lager rub över färsen, inget tjockt lager men varje del skall träffas. Finhacka eller riv rödlök och sprid på samma sätt ut löken över köttet, inte heltäckande men till kanske 25%. Ta nu fram rostad lök (för visst har du rostad lök hemma?!) sprid ut rostad lök över färsen, ungefär hälften så mycket som av rödlöken. På med nitrilhandskarna och tryck med fingertopparna ner rub och lök i färsen.  Lägg över köttet i en bunke. Häll i matlagningsgrädde (1/2 dl per kg) och julöl (1/2 dl per kg) över färsen så att den rostade löken och brödsmulorna som du snart lägger i kan svälla. Sprinkla eller riv över ett tunt lager med brödsmulor av ett ljust bröd som låtit torka i ugnen. Låt färsen stå en timme så att rostad lök och brödsmulor sväller. Färsen skall vara fluffig men tillräckligt fast så att du kan arbeta med den. Forma därefter ut köttbullar i valfri storlek, men försök göra dem jämnstora (enklare att steka). 

Vill du ytterligare addera smaksensationer kan du testa att smaksätta färsen med med en matsked bourbon eller anjovisspad innan du rullar köttbullarna – hur vild du vill vara är upp till dig (grunden är som sagt redan där – bra färs!).

Stek köttbullarna i ett stekbord eller stekpanna i smör och om du sparat undan flott från julskinkan så kommer det till pass nu – stek i smör och flottet som du samlade ihop i droppskålen. Tempen skall vara hög men så att ytan blir mörk och fin, utan att bli bränd.

Rökt lax på cedarplanka

Rökt lax på julbordet så här gör du BBQmonster tipsar om saltning kryddning och rökning. Att salta in och röka din egen lax till julbordet är inte något krångligt följ våra tips och du kommer lyckas galant. Testa gärna använda flera sorters rökträ citronträ, körsbär och ek och rök laxen på en cedarplanka

Jullax – varmrökt lax på cedarplanka

Då har du läst recept om julrevben, julskinka och julköttbullar – nu är det dax för lax!

Åk till din fiskhandlare och be om en tjock mittbit av en lax, helst vildfångad. Inte helt enkelt att få tag på men är du på plats så skall du hålla koll efter den rödaste laxbiten du kan hitta. Den röda färgen på laxen berättar en hel del om vad den levt av. Den röda färgen kommer av en antioxidant vid namn astaxantin – ett nyttigt, naturligt färgämne i samma släkte som ger moroten och äggula sin färg. Odlade laxar får ofta tillsatser av ämnet genom sitt foder och det är en bra grej – det hjälper laxen att hålla sig frisk och stark. Undvik helt bleka laxsidor som är belagda med grått eller vitt fett, dessa laxar har inte mått lika bra. 

När du skall röka lax behöver du salta den. Detta kan du göra genom att torrsalta den eller lägga den i saltlösning. Genom att salta laxen kommer konsistensen på köttet bli fastare och det verkar även konserverande så att du kan äta fisken flera dagar efter julafton. Precis som du kunde läsa ovan under ”salta julskinkan” så är det säkra kortet att använda sig av en saltlösning, då kan du lättare styra sältan, dock är vår erfarenhet att torrsaltat ger ett bättre resultat när man väl ”sätter” sältan rätt. Du använder vanligt havsalt, jodfritt, uppblandat med vitt ströstocker.

Fisken bör oavsett saltlösning eller torrsaltning få ligga minst  12 timmar, gärna 15 timmar och därefter ytterligare 9 timmar fritt på en bricka i kylskåpet (under dessa timmarna bildas en klibbig hinna på köttet som får rökpartiklarna att bättre attraheras).

Så här gör du en saltlösning:

Lägg fisken i en plastlåda eller keramikform. Häll på vatten tills det täcker laxen med råge. Ta bort laxen, mät upp vattenmängden. Låt säga att du fick det till att 0,9 liter vatten (900 gram) räcker för att täcka fisken: ta en ny omgång kallt vatten och häll i en kastrull. Blanda i någonstans mellan 60 – 90 gram salt för att få en lösning på 6% upp till 9%. (Om du vill krydda laxen med BBQmonsters populära rub Max the lax innan rökning så bör du välja 6%, då även rubben innehåller salt). Mängden socker skall vara ca 10% av saltmängden, alltså endast 6 gram till 9 gram. Koka upp vattnet tills salt och socker har löst sig. Provsmaka – för salt för din smak? – häll i något mer vatten. För blaskigt? – häll i mer salt, koka upp igen och provsmaka tills du är nöjd (på samma sätt gör du om du har synpunkter kring sötman). När du är nöjd låter du vattnet svalna helt (ställ ut kastrullen, med lock, utomhus så går det fort). Placera laxen i formen, häll över saltlösningen och ställ in kylen ca 15 timmar. 

Alternativ 2 – torrsaltning

Torrsaltning är inte lika exakt vetenskap utan här kan man behöva träna och testa för att hamna rätt. Vad som kan sägas är att du precis som ovan använder jodfritt salt. Skölj laxen i kallt vatten, torka den torr med papper. Lägg den med köttsidan uppåt i ett tråg som rymmer laxbiten. Gör uppskattningsvis en blandning som består av 90% salt och 10% vitt strösocker. Låt säga att du gissar att du behöver ca 190 gram salt för att täcka köttsidan, då behöver du i storleksordningen 20 gram socker för att få det ungefärliga förhållandet. Blanda väl och lägg därefter salt/socker-blandningen jämt fördelad, i ett tunt lager över hela köttsidan på laxen. Vänd därefter fisken så att köttetsidan ligger mot botten av tråget och skinnsidan är uppåt. Låt fisken ligga i kylen ca 15 timmar.

Torkning och ev. rubbing innan rökning

När fisken fått sina ca 15 timmar i saltlösning eller torrsaltblandning är det dags att skölja laxen i kallt vatten, skölj den noga av väl tills allt synligt salt är borta och därefter baddar du den torr med hushållspapper. Vill du tillföra mer smak så är det nu läge att ta fram Max the lax – BBQmonsters populära laxkrydda. Lägg ett tunt lager av rubben på köttsidan. Ställ därefter in laxen i kylen utan att täcka den med något. Låt den stå ca 9 timmar för att bygga upp en bra klibbig hinna för bättre attraktion av rökpartiklar.

Rökning

Rök laxen dagen innan den skall serveras.

En timme innan du vill börja röka laxen är det dags att preparera din grill, kamado eller smoker. Om du vill ha en riktigt välrökt lax så skall du INTE börja med att tända kolen. Istället skall du fylla ett rökrör med flis eller pellets. Detta rökrör producerar rök utan att skapa allt för mycket värme vilket kommer ge laxen flera timmar i rök snarare än delar av en timme. Placera rökröret stående i botten av grillen eller kamadon. Öppna bottenventilen helt. Tänd överst i rökröret med en stormtändare. När du ser att rök börjar produceras stänger du locket och öppnar toppventilen helt. För att maximera tiden (och smaken) så föreslår BBQmonster att inte lägger laxen direkt på gallret. Ett galler av metall leder värmen mycket snabbare än vad trä gör – därför rekommenderar vi att du införskaffar en cedarplanka. Trä leder dåligt – vilket ger laxen fler timmar i rök innan den blir klar, och du slipper dessutom den tråkiga rengöringen av gallret… Cedarträ ger dessutom en extra effekt då träet lämnar en magiskt finstämd doft ifrån sig när det hettas upp. Så förslagsvis: upp med laxen på cedarplankan (eller plankorna om du har sen stor bit lax) och ställ in i röken, även om grillens termometer kanske ännu inte har hunnit börjat röra sig – röken som bildas ur röktuben är nämligen bra från första sekund. Låt laxen vara i grillen så länge rök produceras, håll koll på att det fortsätter pumpa rök ur grillen. Efter en timme eller två kan du lyfta på locket och kontrollera hur fisken ser ut, och eventuellt passa på att snurra plankorna ett halv varv, ibland kommer röken starkare i en viss del av grillen, vilket då syns på fiskens färg. Kör på med rökröret (eventuellt med påfyllning däremellan) tills du har en lax som ser helt fantastisk ut. Nu mäter du tempen och ser om du nått en innertemp på mellan 60 till 65 grader i laxens tjockaste del. Förmodligen, med tanke på årstiden, så kommer du behöva lägga ner några bitar grillkol av god kvalitet och låta dessa försiktigt ta fyr med en (1) tändkub. Under tiden som tändkuben glöder och fram tills att kolen glöder av sig själv så låter laxen vila utanför grillen, i rumstemp. (upptändningen tar runt 10 minuter och laxen hinner inte tappa så mycket temp på den tiden). När kolen glöder kan du med fördel lägga dit en bit rökträ av citronträ, låt fin rök börja bildas och därefter lägger in laxen igen. Håll koll på tempen och plocka ut den när den nått ca 60- 65 grader i tjockaste delen. 

Vila i kylen över natten

Låt laxen svalna på i rumstemperatur. Svep därefter in den i slaktarpapper och låt den sova i kylen under natten. När du på morgonen plockar ut den är den redo att serveras men den kan givetvis ligga i kylen hela vägen till det är dags att duka fram julbordet om du inte tänkt äta den till frukost ;)

 

Hanging Decoration

"Winter Jack" - värmande & gott

Fick du chansen att testa Jack Daniels winter edition Winter Jack? Om inte och är nyfiken så kan du testa göra din egen här är bbqmonsters recept på ett alternativ till glögg som bygger på bourbon eller american whiskey, äpplemust, kanel och kryddnejlika
Santa Claus

Winter Jack – alternativt recept

För några år sedan fanns den att köpa: Winter Jack, Jack Daniel´s Tennessee Apple Whiskey Punch – med smak av whiskey, gröna vinteräpple, kanel och kryddnejlika – wow! Tyvärr försvann den från marknaden och detta krävde lite experimentlusta, det föll väl ut!

Köp en frisk äpplemust av god kvalitet. Leta efter en äpplemust som är ljusgrön i färgen, gärna ofiltrerad och lite grumlig.

Häll en liter äpplemust i en gryta, lägg i 10cm kanelstång, ett par hela kryddnejlikor och så mycket american whiskey (JD style, gärna no7) som du önskar, om du under 20 år eller så hoppar du över denna ingrediens, för övriga fullfriska föreslås knappt 2 dl whiskey per liter must. Låt blandningen stå i svalt över natten eller längre.

Vid tid för servering så hettar du försiktigt upp din nya vinterfavorit på grillen…ja, eller spisen om du vill…servera den vid en temp av ca 75 grader, kanske i en snygg emaljerad mugg… gärna med klassikern pepparkakor med blåmögel ost eller bättre saltlakrits – (oväntad men suverän smak-combo även till en bourbon on the rocks!).

Blir det något över så spara det till tomten, se bara till att han parkerar renarna och släden över natten – god jul!

//BBQmonster

 

Rulla till toppen