Kamado Compact Junior (32cm)
– vĂ„ldsamt snygg matt finish,
– delade 5mm grova galler,
– delade deflektorstenar för mer flexibilitet
- byggd av den extremt vÀrmetÄliga mineralen Cordierite
- tĂ„lig glasfiberpackning – snyggare och bĂ€ttre Ă€n filt
- Högre kropp ger möjlighet att grilla direkt utan lÄgor som förstör fetare köttdetaljer
- Högre dome Àn andra junior-kamados utnyttjar höjden bÀttre
- Rostfritt galler i hela 5 mm stÄl (!)
- Delade deflektorstenar som Àr hela 2cm grova för Ànnu bÀttre deflektering och hÄllbarhet
- Toppventil av gjutjÀrn
- RejÀla handtag av HDPE (högdensitetsplast)
- Enkel montering
40 kg kÀrlek i en vacker matt-grÄ ton
En matt-grĂ„ kamado som pryder sin plats var den Ă€n stĂ„r. BenstĂ€llning Ă€r enkel och stjĂ€l inte uppmĂ€rksamhet frĂ„n keramiken. RejĂ€la handtag av HDPE (högdensitetsplast). Total höjd Ă€r 62cm och höjden frĂ„n ”golvet” till nivĂ„ med gallret Ă€r 36cm.
Yttre
Materialet Cordierite Ă€r en mineral som anvĂ€nds som smycke men framförallt i tillverkning av produkter som behöver kunna motstĂ„ extrema temperaturer. 800 grader Celsius kommer du aldrig att komma upp till i din Bastard Kamado men det kan kĂ€nnas tryggt att den skulle klara om lĂ„t sĂ€ga solen skulle fĂ„ ett vĂ„ldsamt utbrott, en vulkan i nĂ€rheten skulle svĂ€mma över – eller liknande…skĂ€mt Ă„ sido – det skadar i alla fall inte.
Toppventilen Ă€r av den klassiska modellen ”daisy wheel” med stora hĂ„l som kan tĂ€ckas genom ett roterande hjul, NĂ€r du vill ha fullt flĂ„s och maximal temp sĂ„ vĂ€nder du bort hela hjulet som dĂ„ lĂ€mnar skorstenen helt öppen för maximalt luftflöde. Det Ă€r sĂ„ du styr tempen – ju mer luft som susar igenom din kamado desto högre temperatur kommer du att uppnĂ„. Det stora reglaget för tempen Ă€r den nedre öppning. Fullt öppet = full fart pĂ„ luften = mer syre = högre temperatur.
Inre
Kamadon har ett kÀnt och beprövat inre dÀr fireboxen Àr försedd med ett sÄgat spÄr för att minska risken för sprickbildning av inre keramiken.
Kamadon har ett galler, eller rÀttare sagt, tvÄ gallerhalvmÄnar av rostfritt stÄl, som bildar en diameter pÄ 32cm och som stÄtar med hela 5mm grovlek! . Under gallret finns en hÄllare för att placera en eller tvÄ av de halvmÄneformade deflektorstenarna.
Det medföljer Ă€ven ett ”accessory rack” dĂ€r du med fördel kan placera en droppskĂ„l (mellan galler och deflektorstenar vid BBQ och low and slow). Racket kan Ă€ven anvĂ€ndas för att placera en kastrull hĂ€ngandes i luften, eller grillspett utan kontakt med galler eller som tredje alternativt – anvĂ€ndas för att placera en pizzasten (sĂ„ slipper du att de grova gallerhalvmĂ„narna stjĂ€l energi som bĂ€ttre gĂ„r rakt in i pizzastenen).
Packningen som sitter pĂ„ kamdon Ă€r av det moderna snittet – glasfiber. Glasfiber hĂ„ller bĂ€ttre Ă€n filt och det minskar Ă€ven risken att packningen fryser ihop under den kalla delen av Ă„ret.
Kamadokroppen Àr högre Àn andra Juniorer vilket gör att du kan hantera flare ups bÀttre, samtidigt som den högra kolkorgen öppnar upp för riktigt het och nÀra searing nÀr sÄ önskas.
Tillbehör
Du finner regnskydd och gjutjÀrnsgaller, stekbord som tillbehör i butiken.
Om Kamados
Kamado Àr sjÀlva formatet pÄ grillen, att jÀmföra med klotgrill som Àr ett annat format.
Det som gör en Kamado till en kamado – Deflektorstenar. Deflektorstenarna Ă€r halvmĂ„nsformade stenar vilka har som uppgift att skapa det indirekta ”rökrummet” genom att ta bort den direkta strĂ„lningsvĂ€rmen. Med stenarna pĂ„ plats har du med andra ord hela 34 cm i diameter att betrakta som indirekt grillyta (jĂ€mför gĂ€rna med en 57 cm klotgrill dĂ€r du vid indirekt grillning uppnĂ„r en yta pĂ„ 57/2).
HÄllbarhet: Fördelar med en keramisk kamado vs. en grill av plÄt Àr frÀmst att ytan och insidan Àr mer eller mindre outslitlig. Bra keramik frÄn en seriös tillverkare bör hÄlla en livstid.
RÄd:
AnvÀnd alltid ren och vÀldoftande kol (lump charcoal, inte briketter). TÀnd med luktfria tÀndkuber.
Ăppna det nedre spjĂ€llet till fullo. TĂ€nd med en (1) tĂ€ndkub om du Ă€r ute efter low & slow temperaturer (100-125 grader). LĂ„t locket vara öppet 15 minuter. NĂ€r glöden tagit sig, normalt efter 5-10 minuter, placerar du dit deflektorstenarna och eventuellt vattenbad. StĂ€ng locket, sĂ€tt toppventilen i lĂ€ge 1, bottenspjĂ€ll ett par centimeter och lĂ„t dĂ€refter temperaturen arbeta sig upp mot din mĂ„ltemp. Det Ă€r bĂ€ttre att lĂ€gga tiden pĂ„ att tĂ€nda kamadon lĂ„ngsamt Ă€n pĂ„ att försöka reglera ner tempen pĂ„ en hög med kol som blivit för het pga. för mycket syretillförsel. AnvĂ€nd i första hand toppventilen för att styra tempen vid low & slow och tĂ€nk pĂ„: det Ă€r alltid lĂ€ttare att höja tempen Ă€n att sĂ€nka den.Â
Stekbord av kolstÄl till junior kamados