Grillkol – Restaurangkol
BBQ kol av Quebracho Blanco
-10kg
– för både low & slow och Hot & fast
Grillkol / Restaurangkol Quebracho blanco trä består av grymt hårt trä och fina rena bitar – nu hårdtestad och utses till den absolut bästa kolen för low & slow och BBQ (som även kan även ge väldigt heta grillningar och pizzavärme med utan att bli ostabil och sprättig som ett tomebloss).
Grillkol Quebracho Blanco Restaurangkol kan ligga och pyra på låg temp under många många timmar om du tänder kolen försiktigt. Om du vill ha en massiv glödhärd kan du istället tända kolen på flera olika ställen och du har på kort tid en värme som gränsar till olaglig. Kolen avger en kraftfull doft av träkol.
Quebracho är ett samlingsnamn för en rad trädslag med hög till relativt hög densitet. Just detta kol är från träd som har mycket hög densitet! Quebracho är spanska och översatt till Svenska står det för ”yxbrytaren” , alltså en syftning på träets hårdhet. White Oak är ett annat namn på detta träslag som blivit ett av de mest använda och populära för BBQ.
Grillkol av Quebracho skapar minimalt med gnistor och lämnar endast efter sig en liten andel aska. Att det mesta av kolet går upp i energi innebär inte bara att du får valuta för pengarna utan även att täta grillar, som Kamados, kan förses med syre utan tilltäppta hål i bottenplattan.
Ersätt briketterna med detta grillkol!
BBQmonster noterar att användare av offset smokers, bullet smokers såsom Smokey Mountain från Weber och kunder som kör low & slow i klotgrillar generellt är mer nöjda med Quebracho Blanco än någon annan grillkol, framför allt vid BBQ / low & slow och riktigt heta grillningar så kallade hot & fast och Pizza på grillen.
Beskrivning
Kolen består bitar i varierande storlek från bitar runt en knapp knytnäve till ”keepers” i form av bitar av en stock. Kolen är helt luktfri när du luktar i påsen, vilket man alltid bör kunna förvänta sig men som ändå inte kan tas för givet.
Variationen av storlek är uppskattat då fler och fler föredrar detta framför enbart stora bitar – detta skapar en jämnare övergång mellan kolbitarna när de succesivt antänds under low & slow-sessionen. Det går också snabbare att få full glöd på ”lagom” stora bitar.
Karaktär
Restaurangkol av Quebracho Blanco är känt för att det producerar minimalt med aska, något som är eftersträvansvärt inte minst vid low & slow och BBQ. Doften är intensiv och kraftfull vid låga temperaturer och tillhör definitivt en av de mer ”smakrika” grillkolssorterna på marknaden och dem som gillar den ÄLSKAR den. Önskar du mindre doft från kolen vid low & slow och BBQ så föreslår vi att du använder Cuba-kol (marabu-kol)
Råd och tips för low & slow:
Glödtiden är lång vid korrekt antändning mycket lång. Korrekt antändning innebär att man ej antänder mer än en liten del av kolhögen med en tändkub och låter därefter kolen antändas varefter glöden letar sig framåt. Genom att använda dig av denna teknik kan du lugnt räkna med att du kan köra åtminstone 6 timmars low & slow även i en oisolerad grill och mot ett halvt dygn i en Kamado. Skippa alltså tändröret/skorstenständaren och gå över till luktfria tändkuber. Om du vill veta mer om grunderna till BBQ och framgångsrik, stabil low and slow så rekommenderar vi att du kikar in på vår online-grillskola
Het kol kräver bra handskar!