Smältkupa / täckande lock
för BBQmonster Stekbord
– perfekt utsmält ost varje gång!
Vad är bättre än en burger cloche? Jo, ett helt jävla lock som täcker hela stekbordet (34cm x 32cm). Med denna gigantiska smältkupa behöver du inte stressa med osten och riskera få dina smashburgers ”over done” – släng helt enkelt på en tjock skiva cheddarost på varje burgare när de är på gränsen till klara och lägg över locket – voila! Done.
BBQMonster bad smeden göra ett lätt lock, ett rejält handtag som rymmer även en manshand med en tjock värmetålig handske på näven, ut kom:
- Lock av aluminium med bockade kanter för att omfamna 34 x 32 cm stekbord
- Handtag i rostfritt med utskuren logo ”BBQmonster” med gott om plats
Detta lock som alltså agerar burger cloche och smältkupa passar både BBQmonster stekbord version 1.o (4cm hög kant) samt senast 2.0 (6cm hög kant).
Skötsel
Diska alltid för hand om du vill slippa missfärgningar på aluminiumet. Hett vatten och diskmedel gör jobbet.
Ost som smälter – mmm
Se filmen och lyssna på ljudet här
https://www.youtube.com/shorts/0uN8YO5zkjY
Smash burgers
Smashburgers är inte längre en trend utan är numera standard för att göra fina burgare på bra färs. För att lyckas med en fin smashad burgare så behöver du bra färs, gärna av högrev, gärna av grainfed blackangus, och en fetthalt som närmar sig 20% (det finns såklart i butiken ;)). Därefter behöver du en värmekälla som ger dig runt 300 grader (BBQMonster rekommenderar kolen av Björk/EK) samt ett stekbord likt detta. Salta och peppra färsen (eller använd Burgerkung mixen)när du försiktigt lagt ut den som en två cm tjock matta. Tryck med dina rena (!) fingertoppar ner salt och svartpeppar i färsen, detta utan att förstöra ”köttsträngarna”. Forma ut bollar i en vikt som motsvarar den storlek du önskar på burgarna, många gör hellre fler små burgare än en feting (då får man mer av den goda smått brända utsidan!). Låt stekbordet vara med över kolen redan från början när du tänder, då blir det ordentligt uppvärmt och du minskar risken för att stålet slår sig. När tempen i din grill passerar 300 grader så tar du fram dina bollar (rätt bollar) och lägger dem på stekbordet. Mät gärna ytan på stekbordet med ir-termometern och se till att ytan levererar mellan 250 och 290 grader. Börja med en, när det fräst och bubblat ut lite fett från bollen så tar du fram din ”smasher” och ger köttet ett jämnt och lagom hårt tryck för att pressa ut köttbollen till en burgare i den tjocklek du önskar. Lägg på nästa boll och pressa ut den, repetera. Eftersom att du har köpt en väldigt bra färs så kommer burgaren att gå att vända väldigt enkelt med hjälp av en klassisk turner. Vänd burgarna i samma ordning som du la på dem på stekbordet. Grattis – du har nu smashat dina första burgare och du kommer aldrig återgå till någon annan tillagningsform.
Bra tillbehör till stekbord är:
Smashburger tool BBQmonster ver3 – smash järn burgare (13cm) i 6mm rostfritt stål – made in Sweden
Stekbordsskrapa – rengör enkelt stekbord och stekytor på din grill och i köket