Binchotan style White Charcoal
– kol hård som keramik – het som inget annat!
– kol som klingar likt ett vindspel – extremt mycket energi!
7,5kg högkvalitativ kol per låda – extremt prisvärd Binchotan style grillkol
Bitarna är ca 20-30cm långa, vill du ha mindre slår du sönder dem en hammare!
Detta är rakt av en sinnesjukt energipackad kol! Binchotan style White Charcoal brinner extremt hett när den väl tagit fyr (mer om det strax…) och den kan brinna extremt länge även på höga temperaturer (se bild över värmekurvan).
Binchotan ”vit kol” är en i det närmsta mytomspunnen kol från Japan, detta är variant av ”vit kol” (läs mer om varför det kallas så), också från Asien men inte från Japan och det svårtillgängliga område som äkta Binchotan kommer ifrån (jämför med att endast mousserande vin från distriktet Champagne i Frankrike får lov att kallas Champagne, eller att Feta-ost skall komma från Grekland för att få kallas Feta). Att detat är en Binchotan style kol och inte en tvättäkta Japansk variant innebär dock att den har en heeeeelt annan prislapp utan att vara olik i vare sig hårdhet (pling plong) eller värmeutveckling (hujeda mig!).
Om Binchotan style White Charcoal
När vanlig kol blir till packas trä ihop och förbränns i en kammare med minimal tillgång till syre. Detta drar ut fukten ur träet och kvar finns en produkt som glöder snarare än att brinna – alltså grillkol. Denna process tar olika lång tid beroende på träslag men vi pratar åtminstone alltid om dagar, ibland över en vecka, och i detta fallet är vi inne på en kol som tar upp mot en vecka att torka ut. Processen pågår så länge vit rök/ånga lämnar kammaren (kolmilan). När vit rök och ånga slutat att stiga stängs syretillförseln och kolen får succesivt svalna i den nu syretomma miljön.
Vilken sorts träd som används styr förutsättningar till om det skall bli underlag för en snabb eller långsam kol. Ju högre densitet (”ju mindre avstånd mellan atomerna”) ger ett kol som har en högre vikt per volymenhet, vilket ger mer energi i motsvarande volym, vilket i sin tur ger dig antingen hetare glöd eller längre glödtid, allt beroende på hur du tänder fyr på den och hur mycket syre du tillför under din grill/BBQ-session.
När Binchotan kol och White Charcoal Binchotan Style kol tillverkas skiljer sig tillverkningsprincipen åt från beskrivet ovan. Efter att vit rök och ånga slutat stiga så ökar man kontrollerat syretillförseln och uppnår under tid temperaturer som i vissa fall når 1000 grader (tusen!). Detta ökar ytterligare densiteten på kolen som under denna process övergår från att kännas som ”träkol” till ett material som man lätt kan förväxla med både bränd keramik, djurhorn eller för den delen metall! Pling plong är vad det låter när man slår två bitar ihop, kolla klippet!
När kolen är sådär pling-plongandes hård så tas den ut och kyls ned i sand och aska – och här även anledningen till att kolen ofta har ett fint lager vitt pulver över sig – och därmed har du förklaringen till white charcoal eller vit kol!
Att tända Binchontan style kol
Ärade grillnörd, det är inget att skämmas över om du skulle misslyckas på första försöket – det känns verkligen som att försöka sätta fyr på en sten. Efter några envisa försök en söndag kväll i januari fick undertecknad till sist fyr på ”fanskapet” och då jäklar…
Att bara försöka tända med tändkuber är bara att glömma. Tipset är att använda tändkuber tillsammans med en lättänd grillkol såsom Ek/Björk-kolen, detta ger tillräcklig värme för att få Binchotan style kolen att börja glöda av sig själv.
Värmekurvan
Värmekurvan är imponerande. Under provgrillningen så grillades skivor av entrecote i Kamado Big Joe. 6 (sex!) bitar binchotan style kol höll över 200 grader i närmre 3 timmar – detta i en 175kg tung kamado en nollgradig januarikväll. Observera att temperaturen aldrig tillät nå sitt max eftersom att den för kvällen eftersträvade grillmiljön var strax under 300 grader (sen ströps syretillförseln genom stängt lock men i övrigt max öppet).
Användningsområden
Given tanke är såklart restauranger och entusiaster som vill ha så ren kol som möjligt, het värme och eller lång glödtid utan att behöva skyffla in kilovis med kol. Användare av bordsgrillar av japanskt eller koreanskt snitt är också en given målgrupp.
Het kol kräver bra handskar!