Olivolja med svart Chili och vitlök
– hantverk från Italien
– gott på pizza som smaksättare eller till bröd och vin
Äntligen en Italiensk olivolja med en fint balanserad smak av små heta chilifrukter och subtil vitlök.
Denna italienska olivolja består till 97,5 % av extra virgin olivolja, 2,2 % utgörs av chili och 0,3 % vitlök. Resultatet blir en olja som du kan ringla över exempelvis pizzan eller doppa det nybakta brödet i, serverat med ett glas rött.
Denna smaksatta olivolja från Italien fungerar oväntat bra att steka i för dig som gillar att fräsa salsiccia korv och slunga ihop en pastarätt i all sin enkelhet.
Innehållsförteckning:
Italiensk olivolja (97,5%), chili (2,2%), vitlök (0,3%)
Bäst före se flaskan
Näringsinnehåll per 100ml
Energi kcal 824Kcal
Fett(g) 91,5 (varav mättat 14,1)
Kolhydrater (g) 0 (varav sockerarter 0)
Protein (g) 0
Salt: 0,0g
Nettoinnehåll: 250ml
Om du är sugen på ett bröd till olivoljan så testa detta grymt goda ”knådfria” bröd som du bakar i en gjutjärnsgryta:
Att slippa knåda och veva runt mjöl i halva köket – kan det ge ett gott bröd? – det kan du ge dig fan på!
500 gram tipo00 mjöl som rörs ut med 3 tsk salt och 1 tsk torrjäst.
Häll över 5dl ljummet vatten och bland långsamt ihop för hand tills mjölet är insvept i vätskan men bearbeta inte degen – keep it simple! Degen skall vara mycket klibbig. Täck med bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i ett dygn.
När den knådfria degen jäst ett dygn så mjölar du bakplåtspapper och lägger på ett större underlägg (ett bakbord eller BBQmonsters stora aluminumbricka). Häll över degen på bakplåtspappret och om du nu önskar så kan fylla brödet med valfria godsaker (exempelvis en eller flera av: hackade oliver, färsk rosmarin, lagrad hårdost, soltorkade tomater, finhackad chili som exempel). Vik därefter ihop kanterna (använd en spatula som hjälp om degen är för lös) mot mitten så att den eventuella fyllningen göms i den väldigt klibbiga degen. Häll över lite mjöl och täck försiktigt med en ren kökshandduk och låt därefter stå i rumstemperatur i en timme.
Ställ in en gjutjärnsgryta i ugnen eller i grillen på 225 grader. När degen jäst klart så lyfter du ut den varma grytan och placerar den nära degen – lyft nu bakplåtspapper inklusive deg över till grytan. Klipp av eventuell utstickande delar av pappret och sätt på locket. In i ugnen eller grillen igen och låt stå i med lock på i 30 minuter. Ta därefter av locket och fortsätt till brödet fått en fin skorpa och nått till knappa 100 grader i innertemp (96-98 grader är lagom).
När du är nöjd med skorpan och tempen är rätt så plockar du ut grytan och lyfter över bakplåtspapper och bröd till ett cooling rack (ta helst bort bakplåtspappret men vänta någon minut så går det enklare). Låt brödet stå och vila till sig i cirka en timme. Skär sen upp grova skivor och gör till kuber som du kan doppa i den fantastiska olivoljan och ät det till tapasbrickan. Brödet är även perfekt till soppor och som tilltugg till skaldjur.
Tipo 00 mjöl Pizza – Farina di grano tenero – Napoletana – rätt mjöl för best pizza in town!