Nitritsalt
Nitritsalt har egenskaper som kommer till nytta när du tillverkar charkuteriprodukter, saltar kött eller lägger bacon i lake under längre tid.
Egenskaper
Genom användning av Nitritsalt förhindras tillväxt av elaka bakterier.
Kött med hemoglobin (blodets röda färgämne) får en rödare och mer aptitlig ton och mindre grått.
Nitritsalt är dock ett salt som skall behandlas med respekt och förstånd då det kan vara direkt skadligt vid felaktig dosering. En teori är att de nyttiga tarmbakterierna stryker med vilket i sin tur på sikt kan leda till en sämre hälsa. Var därför noggrann med att följa doseringsråden och använd alltid en tillförlitlig köksvåg för både salt och kött.
Observera att detta salt är utblandat med vanligt ”koksalt” (natrium klorid) och tack vare det är det svårt att överdosera med mindre än att smaken skulle bli fruktansvärt salt.
Nettovikt 500 gram
INGREDIENSER:
Innehåller 0,6% natriumnitrit och
99,4% vanligt jodfritt koksalt
(natriumklorid).
Färdigblandat och godkänt att
använda i doser upp till
maximalt 2,5% av köttvikten
vid injiceringar eller i färs.
Vid torrsaltning
eller lag (brine) är maxgränsen
5% av köttvikten.
200 gram räcker därmed till minst
8kg färs eller i köttråvara alternativt
till minst 4kg vid utvändig saltning
så kallad torrsaltning.
OBS – får ej användas till annat
än beredning av köttvaror.