Om ett BBQmonster & en Foodie Lifestyle

Välkommen till BBQmonster

– en livsstilsbutik och OneStop BBQ shop för livsnjutare!

Idag är BBQmonster en välbesökt fysisk butik på 300m2 med egna lager. Till detta en tillhörande webbshop som växer för varje dag som går. När detta projekt startade (mars 2017) var det många som skakade på huvudet och av artighet önskade lycka till men som också trodde att det var en idé som skulle vara svår att blåsa liv i – fanns det tillräckligt många matnördar, grillnördar och rent allmänt livsnjutare tillgängliga året runt?  – yes.

Butiken 557 meter från Väla, på Flädre gård, hade premiär mitt i snöstormen mars 2017. Vem är då jag som står bakom detta livsstilsprojekt och vad är en Foodie Lifestyle?

Min resa

Sedan 1994 var jag med och byggde upp en detaljhandelskedja som under perioden 1994 till 2016 växte från 3 butiker till 100 + . Jag började som säljare, blev efter ett par år butikschef och under perioden 2003 tills jag slutade 2016 var min roll HR-chef för Sverige och Norges drygt 900 anställda. Oavsett roll jag verkat i har min drivkraft alltid gått att finna i slutprodukten av alla ansträngningar gjorda = den nöjda och återkommande kunden.

Framgångsreceptet – varsågod!

Kedjan som jag arbetade för är idag allmänt känd till att vara den aktör som ger bäst kundservice i branschen och som har den mest flexibla och kunniga personalen (enligt oberoende undersökningar som löpt under flera år). Detta är något som inte kommer av sig själv utan bygger på att säljaren på andra sidan disken är personligt intresserad av både produkterna som säljs och av dig som kund. Lägg till erfarenhet och kunskap samt ett stort mått ödmjukhet och ett bra utgångsläge börjar växa fram. Upprepa detta alla dagar om året med alla involverade oavsett position och kombinera det med prisvärda produkter och det liknar snart något – med andra ord, det finns inget hemligt recept till framgång när det gäller nöjda och återkommande kunder, det handlar om att kunna upprepa dessa nyckelingredienser dag efter dag, vecka efter vecka, år in och år ut. Det är så jag säger det.

Drivkraften = Affärsidén = Drivkraften

Sedan under hösten 2016 fram till butiksöppningen i slutet av mars 2017 arbetade och planerade jag för min egen butik och vem vet kanske en dag en butikskedja (även om detta inte ens är satt som en del i företagets vision). Erfarenheterna som 22 års växande, från en handfull kollegor till närmre 1000, har gett är för mig ovärderliga. Jag vet hur mycket som krävs för att lyckas och så lite som krävs för att misslyckas och denna vetskap kommer att gynna dig som konsument. Det är inte tomma ord när jag skriver att jag verkligen vill att JUST DU skall lyckas vid grillen eller i köket – det är skrivet som en grundpelare i min affärsidé och kommer vara min största drivkraft. Min förhoppning är att mina dagar emellanåt kröns av en fysisk eller mental “high five” eller handslag där en nöjd kund berättar att “det lyckades!”. Det är grejer det.

… & the Foodie Lifestyle AB

Vi måste reda ut begreppet “Foodie”: En foodie kan snällt översättas till motsvarigheten till vad datornörden är för datorer och teknik, medans en foodie tar alla tillfälle som ges att lära sig något nytt och njuta av mat och dryck. Jag har sedan ett tag myntat ett begrepp som jag kallar #foodielifestyle , jag taggar mina bilder med detta när jag tycker att jag skapat eller kommit nära en upplevelse som rör mat eller dryck, ofta med utgångsvinkel från en kolgrill.

#Foodielifestyle = mindfulness?

Livet är för kort för att inte grilla…hur lät det? Livet är enligt mig åtminstone för kort för att inte ta mat och dryck på allvar. Det finns en tydlig trend i samhället att allt skall gå fort. Många är det som springer igenom dagen, på jakt efter nästa dag, och nästa, och nästa… Ekorrhjulet, malströmmen – även icke kära barn har många namn. Slowfood och slowcooking fyller i kontrast en motsatt funktion – som en broms, som en signal till ett ögonblick av mindfulness. Vi gör alla våra prioriteringar men jag vill helt klart göra vad jag kan för att få fler och fler att förstå hur mycket som ett dedikerat fokus på matlagning kan ge en person – eller en familj.

Livet är mat – mat är livet

Känn på orden. En foodie håller åtminstone med om de första tre orden, alla borde hålla med om de efterföljande då detta är en ren sanning. Utan mat dör vi. I vår del av världen är det dock ett rejält undantag att så blir fallet, att vi dör av svält. Men det räcker att backa drygt 100 år och svält var en av de stora anledningarna att Svenskar flydde landet till det stora “Amerikat”. Våra hjärnor skall hela tiden hjälpa oss till bästa val för överlevnad, det är vår hårdaste programmering. Att svält varit ett faktum långt in modern tid gör att måltiden, “målet med tiden”, varit den viktigaste ingrediensen för en “bra” dag. Vad kan då tänkas hända när vi så nära inpå (100 år är inte mycket på 200 000 års evolution) väljer att hoppa över eller prioritera ner måltiden som “mål med dagen”? Jag tror det skapar stress. Jag tror att matlagning och sittning i lugn och ro (själv eller med familj och vänner) skänker oss så mycket mer än fysisk energi. Jag tror det skapas ett lugn och en harmoni som många idag glömmer bort, eller kanske bara upplever vid enstaka tillfällen, kanske vid en bjudning, kanske när någon har lagt sin själ i matlagning över glödande kol samt bokstavligt talat dukat upp till fest. Jag vill att du blir en av dessa, en foodie som gör livet bättre för dig själv och för andra genom att hedra mat och dryck.

Hur kan jag hjälpa dig?

Min erfarenhet från detaljhandel med service i världsklass är en sak men min tidiga inblick samt träning i matlagning och min talang för att komponera smaker tror jag kommer att betyda mer. Jag är uppväxt i en familj där matlagning var en central del. Inte bara tack vare föräldrar som passionerat gillade matlagning. Det var även av den enkla anledning att det krävdes för att ekonomin skulle gå runt. Tack och lov var mor och far vän med både spisen och kryddhyllan och detta i kombination med kunskap både om själva tillagningen och det som sker före, skapades med enkla medel magiska smaker. Färska örter och grönsaker från trädgårdslandet ackompanjerade både stora och små kötträtter. Detta var vår lyx, något som inte alla andra kunde skapa.  Alla delar av djuren togs tillvara, och arterna var många och varierande… Min far var både en duktig jägare, slaktare och styckare vilket ledde till att det periodvis var vanligare med grisfötter, råka, fasan, kanin och älg än en enkel fläskkotlett. En dröm enligt många och jag har lärt mig uppskatta variationen och med detta upplevt att det mest exotiska blir vardag om det sätts på repeat. Och därmed kan omvänt det mest vardagliga också bli exotiskt om man är lite finurlig. Att se hur kött togs tillvara tog säkert bort en del av de inbyggda gränser som jag säkert annars skulle haft. Jag har därför “alltid” vågat vara experimentell i köket och vid grillen, snarare än att köra fast i ett hjulspår. Första gången jag bad den lokala styckaren skära ut en #brisket åt mig fick jag en halv framkärra från en kossa, i detta läget var jag extra nöjd över att jag sett en del styckning “live” och fixade därmed biffen…så att säga Jag är intuitiv med smaker och träffar oftast rätt (familj och vänner som domare) och det beror sannolikt mest på alla timmar som jag och familjen har valt att lägga på matlagning som ett sätt att binda samman oss som familj då #foodielifestyle var vårt klister då min förra karriär bestod av mycket resor och tid bort från familjen. Det kan hända att jag har en liten extra fördel pga. av en förmodad felkoppling i skallen…det låter kanske inte så charmigt men jag blev både stolt och förvånad när jag första gången sprang på ordet “synestesi”. Det kan tydligen innebära att signaler som exempelvis borde gått till smakcentrum går till syncentrum eller känslocentrum…emellanåt…och i mitt fall förklarar det varför jag sedan barnsben lika ofta “sett” eller “känt” smaker som jag har “smakat” smaker. Svårt att förklara närmre men jag har i alla fall alltid haft en välutvecklad känsla för att skapa mat som andra gillar. Jag vill inte ge dig synestesi men i övrigt vill jag ge dig all hjälp jag kan för att just du skall lyckas.

Grill och BBQ då?

Min passion för grillning går också att spåra tillbaka till matlagning i föräldrahemmet – eller snare ute på gräsmattan – tack och lov. Min far gjorde under sent 80 tal och tidigt 90 tal ett otal grillningar av både helstekta grisar och lamm långt före ordet smoker eller grilltunna slagit igenom här. Denna grill var byggt av två oljefat som svetsats samman och på dessa sattes ett manuellt roterande spett i storformat. När man en gång smakat välmarinerat kött som roterat över glödande kol ett halvt dygn förändras synen på grillning. När jag som 20 åring tog en stor del av månadslönen och köpte en märkesgrill funderade många runt omkring mig om jag förlorat förståndet. Ännu fler skakade på huvudet när jag importerade min första Smoker från Tyskland några år senare. Sedan dess har blivit ytterligare en offset smoker och keramisk Kamadogrill (med rätt kvalitet behöver man inte byta så ofta även om de går många mil per år). Man kan säga att röken har stigit mig åt huvudet och jag är fullständigt fast i grillträsket. Det har gått så långt att inte någon av grannarna kommenterar när grillröken sprider sig i grannskapet mitt i vintern, under pågående storm eller oväder. Jag inser att det finns många som är bättre än mig på grillning och därför är jag inte sen att fråga om råd eller läsa en bok när jag hittar något intressant på Instagram eller i en bokhandel. Genom detta håller jag mig uppdaterad på både teknik och trender – det vill jag sprida vidare till dig!

Allt för en #foodielifestyle – men inte allt!

Just ja – sen skall jag ju sälja ett noga utvalt sortiment av produkter som jag själv uppskattar och som jag tycker är prisvärda. En del av dessa produkter kommer att säljas under varumärket BBQmonster(R) och mitt mål är att du skall finna allt du behöver för en #foodielifestyle även om målet inte är att sälja ALLT…det gör redan alla andra.

Allt gott!

//BBQmonster

 

Kontakt:

Via mail: info@bbqmonster.se

Via: @bbqmonster.se på social medier

För kunder finns det ett telefonnummer som lyder 042 – BBQ 001 (uppsökande försäljare och telemarketing hänvisas till mail!)