BBQmonsters Grillskola - lär dig grunderna

Denna text tar kanske 40 minuter att läsa om du pillar navelludd och tappar koncentrationen då och då. Men se detta innehåll som en fond nedkokt från uppskattningsvis 5000 ”grilltimmar” och 3000 olika grillobjekt, merparten kött av gris och nöt, men även en del vilt, fågel och fisk. Givetvis blir det en medvetet kraftig förenkling av verkligheten, men detta eftersom att det mesta vi gör idag skulle verka för svårt och för omständigt om vi redan från början visste alla små detaljer som man själv blir tvungen att upptäcka och göra för att bli riktigt bra på något.  

– en resa börjar alltid med ett första steg – i detta fallet att tända kolen eller vrida vredet till ”on”.

Om du lär dig nedanstående så vill BBQmonster påstå att det egentligen inte finns en köttdetalj som du borde vara ”rädd” för. Kommer du att lyckas varje gång? Svar nej. Du kommer att misslyckas även om du vet allt du behöver, av den enkla anledning att vissa saker ändå ligger utanför din kontroll (exempelvis och vanligast: proteinet, köttet håller inte den kvalitet som krävs – fråga den som köpt ”bringa” på stormarknaden – muuuu)

Full brisket av grainfed black angus kyld och på cirka 6kg

Brisket - the holy grail of BBQ tänker många. Men du - var inte nervös: Med en stabil glöd av bra kol och rätt sorts kött så kommer du lyckas

Grillskola bbqmonster lär dig grunderna och du kommer att kunna grilla vilken köttbit som helst

Behöver man egentligen inte gå en kurs eller läsa en hel bok eller tio för att lära sig grilla, röka eller köra BBQ rökgrillning (low n slow)? BBQmonsters åsikt är tydlig: Nej. Men lär dig grunderna ordentligt, förstå grundläggande fysiken och du kan lägga pengarna på bättre saker än grillskola. – Men men, det är ju jättetrevligt med grillskolor där man träffar andra människor och får dricka öl och snacka! – absolut, då skall du gå på grillskola – men för att lyckas med valfritt grillobjekt så behöver du egentligen bara förstå nedanstående 7 punkter:

Sju grunder du behöver känna till för att lyckas med BBQ och grillning

1. Hur du preppar köttet. 2. Vilken omgivningstemperatur behöver köttbiten för att nå en viss konsistens. 3. Hur du enklast skapar denna omgivningstemperatur. 4. Hur du bibehåller denna temperatur över tid. 5. Om röksmak önskas – hur du skapar ”bra” rök. 6. Känna till när (i Celsius) köttet når sin måltemperatur och hur du mäter korrekt. 7. Förstå vid vilka tillfällen köttet kan vinna på att vila och när det istället för ätas direkt.

Är det verkligen allt? Ja. Det finns sen få saker någon annan än du själv kan lära dig som påverkar mer än ovanstående punkter. Lärdomsresan är såklart därefter oändlig men den utgår då från dig och dina EXAKTA förutsättningar i din miljö, med din utrustning och med dina tillbehör. 

Det finns därmed inga fler rätt eller fel – det som funkar för dig…funkar, oavsett vad gubben på Youtube-klippet påstår. Så rådet, återigen, är att lära dig nedanstående grundligt. Förstå det. Testa det. Behåll det som fungerar för dig, justera eller kasta det som inte fungerar för dig. Det handlar efter detta om ”grilltimmar” – erfarenhet, på samma sätt som pilotens flygtimmar. Nu flyger vi!

Röka, BBQ, Grilla - lär dig grunderna

Grillen - gör ett medvetet val

Begreppet Grill

Grill är ett ord som används för brett och för allmänt för att vara till någon riktigt nytta för något annat än att beskriva just ett galler som ligger direkt över öppen glöd eller öppen gasollåga. Detta begrepp fungerade för 10 år sedan, då de flesta inte gjorde annat än vända korv, burgare eller karrékotletter. Idag är matlagning utomhus en livsstil för många av oss. Det vapen (”grill”) som du köper kommer på många sätt, och oftast i många år, styra HUR du lagar mat utomhus.

Att förstå och acceptera skillnaderna mellan att RÖKA, köra BBQ, utföra GRILLNING eller köra superhet SEARING eller tillaga PIZZA krävs för att kunna göra valet kring vilken utrustning du behöver. När du läser BBQmonster grillskola så kommer röken att klarna – bokstavligt talat – kring vilken utrustning ”grill” som kan komma att passa dig och dina behov bäst. Första rådet är att inte bara köpa vilken grill som helst utan att förstå vad grillen är gjord för. En grill bör inte köpas som en biprodukt till trallvirket när du står och tittar på en röd prislapp på byggvaruhuset. Rätt grill finns kanske där, men se till att gör ett medvetet val. Att välja sitt vapen (”grill”) är ett val som ingen borde ta spontant på golvet på en byggmarknad samtidigt som man köper planteringsjord. Det är lätt att fastna för lysande knappar, snygga tillbehör och reklammaterial på skrattande människor hängandes runt en grill med öl i näven.

Vilken grill (typ av grill och varumärke) kan både gynna och begränsa dig – så läs hela denna Grillskola innan du ens funderar på att köpa något, hos BBQmonster eller hos någon annan (vi lär ses igen oavsett var du köper din grill – vi är din givna Onestop BBQ shop).

Om du till 95% kör motorväg och så tänker fortsätta göra kan det vara onödigt att köpa ett tungt och bullrigt off-road-fordon. På samma sätt bör du resonera kring köpet av en ny ”grill”.

Ställ dig frågan om hur du grillar idag och hur du VILL laga mat utomhus i framtiden. Ha detta i tanken medans du läser denna online Grillskola från BBQmonster, chansen är då god att du kommer att kunna göra ett korrekt val av din grundläggande utrustning.

 

Format av grillar och deras egenskaper

Nedanstående översikt berör de idag vanligaste förekommande formaten av grillar, rökar och rökgrillar. Det finns fler format på marknaden och nya modeller växer fram. Kvalitetsaspekter kan ändras med nya spelare men överlag beskriver nedanstående översikt de enligt BBQmonster viktigaste delarna och de generella egenskaperna som formatet i sig står för. 

Rökning, BBQ, Grillning eller Searing?

Rökgrillning bbqmonster

Temperatur-zonerna har ett namn

Det är lätt att kalla allt för ”grillning” eller allt för BBQ men det är lika bra att du från början väljer rätt ord för respektive temperatur-zon. Läser du texten nedan kommer röken att klarna

Rökning

Rökning av kött börjar redan vid 15 grader och vi pratar då om kallrökning. För de flesta av oss är det sällan aktuellt att kallröka särskilt ofta då få kan få till en miljö där tempen hålls nere till vad som krävs.

Varmrökning är däremot något som alla kan få till med lite försiktig antändning av kolen eller kontrollerat gaspåslag. Att varmröka fisk, kött eller korv sker oftast i intervallet 60 till 105 grader. Vid dessa temperaturer skapas kraftfull och oftast synlig rök. Kampen sker mellan tillräckligt mycket luftflöde för att skapa en ”ren” rök men detta samtidigt som andra ögat landar på termometern – som sticker iväg ifall luftflödet ökar för mycket. Det är ingen konst att skapa mycket rök, bullrig rök och smutsig rök som skickar röksignaler men att skapa ren rök vid lågt luftflöde kräver sin man eller kvinna. Eftersom att målet är en förbränning som inte är för svag är BBQmonsters tydliga råd på vanligaste frågan: KÖR TORRT! Blötlägg inte träflis. Om du blötlägger träflis och lägger dessa på glöden så sker två saker: kolen tappar temp då denna energi går till dunstning av vatten vilket leder till att ”röken” består av kondens och vattenånga. Det blir här omöjligt att hålla koll på om luftflödet är tillräckligt eller inte. Kört torrt, lägg flis eller spån så nära som det krävs för att dessa skall börja producera rök. Om rökutvecklingen uteblir behöver träet ligga närmre värmekällan.

Kött som passar för rökning är alla former av kött som skall bli pålägg. Det kan vara skinkor, fläsksidor (som Bacon), färskkorv, nötbog, vilt av olika slag och såklart fisk och skaldjur som är klassiska objekt för rökning.

Vapen som passar för detta är olika former av RökskåpPellet smokers men även Kamados som eldas försiktigt.

BBQ = rökgrillning

För de flesta är BBQ en ”grillfest” Welcome to our BBQ… men BBQ är inte något annat än ett sexigare och kortare ord för ”RÖKGRILLAT”. Att det sen slående ofta blir just en fest av BBQ är en annan historia som har sina givna anledningar :)

Att det blir rökgrillat beror på att det sker i ett temperaturintervall som medger att det skapas rök (och inte bara värme) av det rökträ som placeras intill värmekällan (oftast kol eller gas).

För det flesta är 225 grader F (107.22 grader C) BBQ´s holy grail. Det är just denna temp som brukar stå nämnd i de flesta recept och en temp som är lätt att hålla så länge ”grillen” har en större skål med vatten placerad som en barriär mellan galler och värmekällan. Detta beroende på att vattnet stjäl energi som annars blivit tillgängligt som värme, nu går energin istället vidare genom att få vattnet att kondensera.

BBQ sker i temperaturintervallet upp mot cirka 140 grader, därefter närmar vi oss nästa nivå – ”grilling low”.

BBQ är perfekt för köttbitar som innehåller grova strukturer, bindväv och brosk. Lika oätligt som det sistnämnda är i rått tillstånd lika delikat blir det när det fått gå över rök och värme i BBQ intervallet de timmar det krävs för att bryta ner de tuffa strukturerna till gelatin. Brisket, short-ribs, beef-ribs, fläsklägg, karré i bit (pulled pork), spare ribs och bogrevben (tjocka revben) är exempel på detaljer som passar perfekt för BBQ!

Vila köttet

Vila köttet är innan det serveras eller skärs upp är aktuellt just vid tillfälle när man brutit ner brosk till gelatin och bindväv till gelatin. Köttet har då varit uppe i över 90 grader i kärntemp och det är vare sig smidigt eller gott att servera så varmt kött. Svep in köttet i slaktarpapper och lägg det på ett coolingrack ovan en aluminiumbricka. Här kan det ligga med termometerproben fortsatt i. Låt det vila ned sig till ca 75 grader. Köttet återtar en del safter och framför allt är det mycket godare att äta kött som kan landa på tungan utan att det bränner sönder smaklökarna.

Vapen som passar för detta område är Kamados, Pellet smokers, bullet smokers, gasgrillar med flera brännare och offset smokers.

Grilling Low

Grilling low är underskattat intervall. Många går i tanken att ju lägre temp desto mörare kött blir resultatet. Något som inte stämmer . Grilling low är ett temperaturintervall som sträcker sig från strax över 140 grader till upp mot 170 grader. Detta är det perfekta intervallet för att köra rena köttbitar (utan hårda och tuffa strukturer, brosk och bindväv – alltså inget som behöver ”omvandlas”) i hel bit, gärna reverse sear. Det sistnämnda uttrycket innebär att du tar upp köttet nära sin inre måltemperatur genom att köra det indirekt och det sista som sker är att du ger det en fin yta över öppen glöd.

Köttbitar som stämmer in på ovanstående är hela bitar kotlettkött, ryggbiff, fläskfilé och oxfilé men även kalkon och gås passar in här. Det är bitar som ”bara skall upp i rätt temp”. Det finns inget inuti köttet som behöver omvandlas utan det är rena muskler, ibland med inslag av fett, men inga hårda strukturer. Skulle du köra en fågel eller en innerfile på för låg temp kommer köttet att riskera torka ut innan det har nått sin temperatur. Du sparar tid, kol och rökved och resultatet blir bättre!

Kamados av olika slag, klotgrillar, gasolgrillar och för den delen även Pellet smokers klarar dessa temperaturer på ett bra sätt.

Roasting

I detta temperaturintervall har vi nått temperaturer som medger att kyckling får frasigt skinn och att svål av fläsk ”poppar” även vid indirekt värme. Fördelen är alltså att du slipper fettbränder men kan ändå nå upp till den krispiga yta som många vill ha på både fågel och fläsk.

Detta sker från 170 grader och uppåt, intervallet sträcker sig upp till drygt 200 grader, därefter är vi inne på klassisk grillning.

Roasting är perfekt för hel kyckling med skinn på, som ”spatch cock” (uppfläkt) eller som beer can chicken. Likaså är intervallet Roasting perfekt för dansk fläskestek eller ribbestek där målet är ett svål som det går att spela på.

Kamados av olika slag och klotgrillar är det modeller som bäst lämpar sig för bäst för Roasting. En pelletsmoker klara även dessa temperaturer rent teoretiskt men ur synvinkel av totalekonomi går det åt en hel del pellets för att skapa dessa temperaturer, inte minst vår, höst och vinter. En gasolgrill klarar även denna temp på ett bra sätt.

Grillning

Först nu är vi på intervallet som varit ett uttryck och samlingsnamn för all matlagning över öppen glöd under många decennium.

Grillning eller ”grilling” är från dryga 200 grader och uppåt. BBQmonster sätter gärna en övre gräns på runt 275 grader för att skilja det från ren och skär ”searing” eller pizzatemperaturer. Grillning passar perfekt för 1-2 cm tjocka skivor av gris- eller nötkött, men även för fisk som skall halstras.

Kamados, klotgrillar är perfekta vapen för grillning. Gasolgrillar är som namnet avslöjar…som gjorda för att grilla med. Grillning kan dock vara så enkelt som att du gör upp eld med ved utomhus och placerar köttet hängandes i krokar över nedbrunna kolen.

Searing och Pizza

Här är vi upp på sista steget på skalan på vad du behöver hanterar för att kunna hantera ”allt”.

Searing, häftig och snabb tillslutning och bryning av kött sker i temperaturer från 275 grader och uppåt. Det lämpar sig för de allra tunnaste köttbitarna och fisk såsom tonfisk. Även pizza kräver dessa temperaturer (helst 350 grader +) för att tillagningen skall ske tillräckligt fort.

Här är det återigen bra med grillar med lock, åtminstone till pizza då du på så vis kan skapa en viss övervärme som gör att tillagningen även sker ovanifrån. En pizzaugn eller pizzaugnstillsats till en kamado Joe ger just detta – en cirkulerande övervärme.

Kamados, är perfekt för searing och pizza. Gasolgrillar med speciella värmezooner för höga temperaturer (sk. sizzling zones) är också vapen som klarar åtminstone searing.

Tändkuber som är luktfria är det perfekta sättet att tända en grill. En tändkub beter sig på samma sätt varje gång, det gör att du lättare lär dig hur mycket tid och luft som du behöver ge din kamado för att nå en viss temperatur. Genom att inte frigöra mer energi än vad du behöver för att nå en viss temperatur så sparar du inte bara kol – du ger dig själv en mer bekymmersfri BBQ. Det är detta som till mångt och mycket styr hur enkelt eller svårt det blir att hålla en jämn temperatur över tid.

Att tända en grill, kamado eller smoker

Tändkuber som är luktfria är det perfekta sättet att tända en grill. En tändkub beter sig på samma sätt varje gång, det gör att du lättare lär dig hur mycket tid och luft som du behöver ge din kamado för att nå en viss temperatur. Genom att inte frigöra mer energi än vad du behöver för att nå en viss temperatur så sparar du inte bara kol – du ger dig själv en mer bekymmersfri BBQ. Det är detta som till mångt och mycket styr hur enkelt eller svårt det blir att hålla en jämn temperatur över tid.

Hur du tänder kolen i grillen = nyckeln till att hitta rätt temperatur

Det finns såklart många andra sätt att tända en grill men om du vill minimera antalet moment och rörelser så föreslår BBQmonster följande antändningsrutiner. Genom att kunna repetera samma sak gång gång så lär du dig hur lång tid din grill tar till ”startklar”.

Mål:

Låg temperatur ca 130 grader eller lägre

  1. Bygg en längd av kol i form av en  ”dansk råglimpa”. 
  2. Bygg en hålighet för tändkuben i ena kortsidan (skalken på limpan) där det finns plats för lågan att slå ut uppåt, utan plats uppåt kommer tändkuben att börja ryka och kanske släckas. Använd alltså bara 1st tändkub, ställ den på högkant och tänd på ovansidan.
  3. Öppna din grill helt för luft in, lägg in galler (men inga deflektorstenar om du har en kamado), stäng locket och öppna toppventilen (skorstenen maximalt)
  4. Håll koll på termometern. När den börjar röra sig upp mot 50 grader så glöder kolen av sig själv och du kan lägga in rökträ om du så önskar. Börja med småbitar/flis och bygg ”tripp-trapp-trull” större och större ju längre bak i kolhögen du kommer. Lägg på eventuella deflektorstenar och sätt åter på locket. Tips: om du känner att röken luktar gott redan nu: in med objektet!
  5. Fortsätt bygga upp temperaturen men det närmar sig sannolikt läget för dig att minska luftflödet in men behåll toppventilen öppen ett tag till. När röken stiger fin och ljus ur toppventilen kan du testa reglera ner draget (genom att minska öppningen på toppventilen).
  6. Bygg steg för steg dig mot måltempen genom att reglera ner flödet av luft in och ut men säkerställ att det alltid finns ett flöde och att röken luktar gott. I en kamado som har mer ”massa” kan denna process ta ca 30minuter för en 47cm kamado och det  dubbla för en 61cm kamado, men tillvägagångssättet borgar för att du får en stabil temp över tid och att du inte bränner kol och rökträ genom att först gå för högt i temp för att sedan behöva backa tillbaka. I en plåtgrill eller bullet smoker går uppstarten snabbare så var på din vakt, jobba med luft in och luft ut.
  7. Skulle temperaturen sjunka ger du mer gas genom att öppna ventiler nere och eller uppe. Skulle temperaturen rusa iväg så minskar du luftflödet. Hjälper inte det finns det bara ett sätt att sänka tempen – genom att lyfta ur en del av den glödande kolen och ersätta med ny – du skall aldrig helt strypa vare sig luft in eller luft ut.

Mål:

Temperatur ca 150 till 190 grader

  1. Bygg en längd av kol i form av en  ”dansk råglimpa”. 
  2. Bygg en hålighet för tändkuben på båda kortsidorna (skalken på limpan) där det finns plats för lågan att slå ut uppåt, utan plats uppåt kommer tändkuben att börja ryka och kanske släckas. Använd alltså bara 2st tändkub, en på varje sida kolhögen, ställ den på högkant och tänd på ovansidan.
  3. Öppna din grill helt för luft in, lägg in galler (men inga deflektorstenar om du har en kamado), stäng locket och öppna toppventilen (skorstenen maximalt)
  4. Håll koll på termometern. När den börjar röra sig upp mot 100 grader så glöder kolen av sig själv och du kan lägga in rökträ om du så önskar. Lägg i detta fall  några bitar trä mellan tändkuberna alltså i mitten av kolhögen. Lägg eventuellt på en deflektorsten och sätt åter på locket. 
  5. Fortsätt bygga upp temperaturen men det närmar sig sannolikt läget för dig att minska luftflödet in men behåll toppventilen öppen ett tag till. 
  6. Bygg steg för steg dig mot måltempen genom att reglera ner flödet av luft in och ut. I
  7. Skulle temperaturen sjunka ger du mer gas genom att öppna ventiler nere och eller uppe. Skulle temperaturen rusa iväg så minskar du luftflödet. Hjälper inte det finns det bara ett sätt att sänka tempen – genom att lyfta ur en del av den glödande kolen och ersätta med ny – du skall aldrig helt strypa vare sig luft in eller luft ut.

Mål:

Hög temperatur 200 grader och uppåt

  1. Bygg en pyramid av kolen, stora bitar i botten, mindre på toppen
  2. Bygg tre eller fyra håligheter för tändkuberna i basen av pyramiden, där det finns plats för lågan att slå ut uppåt, utan plats uppåt kommer tändkuben att börja ryka och kanske släckas. Ställ kuberna på högkant i sitt respektive hålrum och tänd på ovansidan.
  3. Öppna din grill helt för luft in, lägg in galler, stäng locket och öppna toppventilen (skorstenen maximalt). Har du en kamado med gnistgaller eller asklåda så skall du vara medveten om att dessa galler bromsar inluften med ca 40% – så bort med gnistskydd och eventuell asklåda!
  4. Om du jagar en specifik temperatur och inte bara maximalt värme (för ex Pizza) så jobbar du ventiler nere och eller uppe när du ligger cirka 50 grader från ditt mål. Vill du bara nå maximal temperatur så låter du bara din grill ”pumpa” på tills där är där.
OBS! När du grillar på höga temperaturer skall alltid öppna locket försiktigt när du öppnar – det kan bli en explosion av syre som rusar in i den heta grillen, så alltid lite på glänt innan du stirrar ner i glöden…

Tips: låt alltid gallret vara med under uppvärmning av grillen för att bränna bort rester och göra rengöring/borstning av gallret enklare. Genom att tända din grill med locket på så värmer du upp materialet (din grills massa) och detta kommer betala sig genom stabilare glöd och mindre kolförbrukning.

Vilket rökträ passar till vilket kött?

Fundersam vilket rökved passar till vad bbqmonsters grillskola

När BBQmonster lyssnar in kunders åsikter om olika sorters träslags lämplighet till olika objekt så kan den sammanlagda kunskapen sammanfattas till följande lathund för vilket träslag som passar till vad:

Apelsin: allround men bäst till långkörningar på griskött. Hårt trä som varar länge. Doften är fyllig, rund och hemtrevlig.
Körsbär: perfekt för lax , kyckling och griskött. Mångas favorit till ribs i combo med äpple eller ek. Doften är frisk, lätt och fräsch.
Äpple: nr1 och förstavalet för griskött, pulled pork och ribs. Doften är söt, tydlig men ändå lätt och allmänt go´!
Pecan: perfekt för nötkött men även kyckling och kalkon. Doften är kraftig och tydlig som från alla nötträ. 
Hickory: nr1 för tungviktare som shor-ribs och brisket och annat nötkött. Doften är kraftig, aromatisk och fyllig på alla sätt.
Mesquite: mångas val till vildsvin och tex-mex-tema. Pepprig, stark men ändå lite söt och mysig, speciell och effektfull.
Ek: bästa allround träet. Passar till allt och perfekt för att lätta upp tyngre trä (hickory, pecan eller mesquite) eller ge mer kropp till äpple och körsbärsträ om man önskar det. Doften är tilltalande som en bourbon på is, vanilj, värme och sötma men ändå en kraftig kropp.

Träslag

Du kan använda i stort alla lövträ vid rökning och BBQ, undvik dock björk som innehåller Xylitol, en sockerart som kan inverka med en besk ton vid rökning. Ek måste vara minst 80% torrt för att inte riskera producera giftiga gaser. Fruktträ som äpple och körsbär är ett säkert och populärt kort. Nötbärande trä som Pecan och Valnöt ger en kraftig rök  och det amerikanska trädslaget hickory är en variant av just valnöt. Ännu kraftigare är det amerikanska mesquite trädet, ett träslag som många kör till nötkött och vilt. Barrträd skall helt undvikas även om enrisrökta pålägg och lax existerar.

Bark på eller bark av?

BBQmonster vill påstå att bark inte skapar bitter smak eller bitter rök så länge du valt träslag nämnda ovan, som är torra… Bark brinner snabbare än träet i sig själv gör, det kan vara en anledning till att ta bort de största bitarna bark vid tillfällen du vill hålla ned tempen.

Stora chunks eller små bitar flis?

Bra fråga, viktig fråga! Många väljer att använda de större bitarna av trä, populärt kallat chunks vid längre rök- och BBQ-sessioner och de mindre bitarna kallat woodchips, flis eller röksflis vid kortare grillningar. Det viktiga är egentligen att känna till hur mycket luft som flödar genom ”grillen”. Ju mer luft som flödar desto större kan träbiten vara. Ju tätare format av grill och ju mindre luft som susar igenom ställer istället krav på mindre fraktioner av trä för att kunna producera en BRA rök. En bra rök är rök som bildas under förbränning där tillräckligt mycket syre finns tillgängligt. Utan tillräckligt med syre bildas en mindre ren rök och det syns rent visuellt genom att röken är brun eller mörkgrå. Ju ljusare röken är, eller till och med ton åt blått, desto renare rök (googla thin blue smoke…). Ren rök luktar gott…mörk tung rök luktar brand eller blött trä. En offset smoker med lång skorsten skyfflar mycket luft igenom sin kropp och här krävs det mer eller mindre chunks (blandat med träkol) för att det skall hinna bli rök av träet (läs: flis brinner upp genom syrerusningen som uppstår). I en tät kamado är det inte säkert att du med framgång kan använda chunks, du kanske får bättre rök med wood chips – testa.

Fler och fler börjar även att testa med att skapa rök med hjälp av PELLETS ämnade för Pelletsmokers det behöver inte var fel, framförallt vid riktigt låga temperaturer och i täta miljöer. Rent allmänt upplever de flesta att röken från pellets är mer balanserad och inte fullt så kraftig som av trächips eller wood chunks. Detta kan i sig beror just på att risken för brandrök minskar.

Enklaste råden för bra rök:

Ju kortare röksession desto mindre bitar eftersom att små bitar sammanlagt har fler sidor (fler kvadrat millimeter) som därmed kan producera mer rök än vad en större bit kan. Om röken som kommer ut inte är klar, ljus eller med blå ton – öka luftflödet in och ut ur din ”grill”. Börja med luft ut (skorstens effekt) och se om du kan skapa mer drag. OM detta inte räcker så öppnar du även för mer luft in.

Blött eller torrt trä?

Man torkar trä i upp mot två år för att få det 80% torrt. Det är en nivå som kan ske vid lagring utomhus under tak. Att blötlägga träet går emot all logik. Dels är det enbart det yttersta lagret av träet som hinner bli blött på några timmar (10 timmar i blöt motsvarar 0,5 promille av tiden som det tagit för att få träet torrt, 10/17520h), dock kan den blöta ytan ställa till det mer än 0,5 promille så att säga:

Eftersom att målet vid rökning/BBQ är en förbränning som inte är för svag är BBQmonsters tydliga råd på vanligaste frågan: KÖR TORRT! Blötlägg inte träflis eller chunks. Om du blötlägger träflis och lägger dessa på glöden så sker två saker: kolen tappar temp då denna energi går till dunstning av vatten vilket leder till att ”röken” består av kondens och vattenånga. Det blir här omöjligt att hålla koll på om luftflödet är tillräckligt eller inte. Kört torrt, lägg flis eller spån så nära som det krävs för att dessa skall börja producera rök. Om rökutvecklingen uteblir behöver träet ligga närmre värmekällan.

Omgivningstemperatur för olika styckdelar och måltemperaturer för kött - se tavlorna

Om du har läst igenom hela texten så har du förhoppning lärt dig något nytt. Kanske märker du även att det finns ett format som på ett ypperligt sätt klarar hela spektret av temperaturer (åtminstone från 90 grader och upp till searing/pizza) och det är Kamados

BBQmonsters sammanfattande ord kring att välja grill är att om du endast skall ha en (1) ”grill” så är det en KAMADO

Har du redan en klotgrill eller en bra gasolgrill för att köra Grillning och Searing/pizza så kan en PELLET SMOKER ge dig vad du saknar när det gäller möjligheten att köra Varmrökning och BBQ.

Frågor?

Kom förbi butiken 557 meter från Väla eller skicka ett mail till info@bbqmonster.se om du vill ha råd kring något inom ämnet

Dela bbqmonsters grillskola

Känner du någon som du tror skulle uppskatta att läsa BBQmonsters grillskola och på så sätt lära sig de så viktiga grunderna så får du mycket gärna dela med dig av materialet, du hittar snabblänkar nedan. Tack!

Varukorg
Rulla till toppen