Kryddbaren Rubs by BBQmonster

Det är premiär för #JulRubsByBBQmonster och i år finns det tre olika varianter:
1. En för julrevben
2. En för julköttbullar
3. En för Julskinka

Receptförslag:

JULREVBEN: Pensla med en god senap (ex #lagritos Calvados/anchochili) gnid in revbenen med rubben och kör i grill eller ugn (ca 110°C) i totalt 6h (tunna revben) till 7h (tjocka revben). Kör du i grill använder du rökträ första 3h (4h för tjocka) och kör köttsida upp. Packa därefter benen i folie, hårt och tätt. Kör 2h med köttsidan nedåt.
Sista timmen kör du med öppet foliepaket. Pensla sidan som ligger uppåt, bensidan, med senap eller en söt BBQsås, kör 20 min. Vänd revbenen och upprepa ovanstående på köttsidan. Förvandla  rubben till ett pulver i en mixer eller med en stavmixer. Efter 20 min pudrar du köttsidan med den pulveriserade rubben. Kör sista 20 med högsta värme. Vakta och avbryt eventuellt innan 20 minuter har gått ifall sockret börjar brännas.

JULKÖTTBULLAR: Köp eller mal egen blandfärs av högsta möjliga kvalitet. Sprid ut köttet på en plåt, ca 2 cm tjockt. Strö ett jämnt lager av rubben över hela ytan. Tryck ned rubben med fingertopparna. Spraya eventuellt köttytan med en julöl som du fört över till en livsmedelsgodkänd sprayflaska (finns i butiken för 149 kr) och börja sen forma till inte allt för stora köttbullar. Låt stå i kylskåp ett par timmar. Stek i smör i gjutjärnspanna på spis eller grill. Kör till genomstekt (70).

JULSKINKA: Beställ i god tid en färsk ”sockersaltad” julskinka eller injicera själv en färsk skinka med en injektor (finns en rostfri proffsvariant i butiken för 249kr). Om du gör det själv låt den stå ett par dygn efter injicering. Dagen före tillagning penslar du skinkan med en god senap (ex #Lagritos chipotle) sen rubbar du skinkan med den örtbaserade rubben (som endast är svagt salt med tanke på att skinkan är saltad). Du lägger med fördel ett tjockare lager på den svålfria fettsidan. På dagen D ställer du in ugnen eller grillen på 110°C. I en grill använder du med fördel äppleträ för att skapa en touch av rök. Kör tills köttet når 75 till 80 grader i innertemp. Beroende på tjockleken kan tillagningstiden bli allt mellan 1-3 timmar per kilo – börja i god tid!

Obs! Använd en tillförlitlig termometer. Har du en redan så håll den i kokande vatten och säkerställ ~100°C . Om du saknar termometer så sväng inom butiken så finner du alternativen från 99 kr till 899 kr.

Dela gärna – och välkommen in till butiken fylld med julklappar, kryddor mm för Foodies & Grillers!

Söker du en kryddmix och rubs utan gluten, E-medel eller tillsatser – då har du kommit rätt!

I butiken finns en kryddbar (en bar med drygt 70 olika smaksättare i form av salter, socker, örter, frukter, humle etc,). På hyllorna står storsäljarna och då kan nämnas: standardvarianten för gris med bland annat humle, fänkål och lakritsrot, eller den för nötkött innehållandes bland annat senap och kummin. Det finns också speciella rubs för ribs, vildsvin, pulled pork och en mycket intressant griskötts rub vid namn AC/DC – innehållandes kanel av ett alldeles speciellt slag.

Allt mals i butiken i en kvarn. Önskar du hellre en helt slät rub, en så kallad ”Dust” så kan du få den mixad till beståndsdelar om du bara säger till. Finns det speciella önskemål på exempelvis en starkare, svagare, sötare eller mindre söt rub så fixar BBQmonster det utan merkostnad.

Under VM i BBQ 2017 var BBQmonster´s RUB´s #RubsByBBQmonster representerade genom ett av de tävlande Svenska lagen. Team Hessle BBQ gjorde sin första stora tävling och valde att köra med BBQmonsters RUBS i samtliga rätter. Detta utan att vi mixtrade med originalrecepten, så ta chansen att smaka av dessa rubs som alltid finns nymalda på kryddväggen i butiken.

Företagare? Tips – RUB´s och kryddmixer från BBQmonster kan bli en uppskattad present och julklapp till personalen. BBQmonster sätter gärna ihop ett paket som passar alla plånböcker. Vid större volymer begär offert, skicka ett mail till info@bbqmonster.se

Allergener: det kan finnas spår av SELLERI och SENAP.

Priset i butiken är 79 kr per påse och då innehållandes ca 125 gram netto.

Distanskunder: Nu kan du beställa Rubs by BBQmonster och få hem det i brevlådan, priser inklusive frakt:

1 rub = 100 kr,  2 st = 180 kr, 3 st = 260 kr, 4st = 330 kr, 5 st = 400 kr, 6 eller fler fraktfritt och 79 kr per styck.

  1. Swisha korrekt belopp till 0731 511 922 (B. Andersson) uppge ditt namn.
  2. Skicka ett mail till info@bbqmonster.se uppge namn och adressuppgifter samt vilka rubs du vill beställa.
  3. Brevet postas samma dag om du beställer före 15:00 och kvittot skickas till den mail som du mailar ifrån. OBS! semesterstängt v44, lägg order senast 27/10 kl 15:00

STANDARDISERADE RUBS:

  1. För griskött: en ljum och varm rub som har sina stora karaktärsdrag i fänkål, lakritsrot och amerikansk humle. Salt och Råsocker i perfekt balans. Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, paprika, chili, vitlök, gul lök, ramslök, tomat, humle, salvia, rosmarin
    oregano, mejram, lakritsrot, fänkål, rökarom (från salt rökt med äppleträ) Kan innehålla spår av SENAP & SELLERI
  2. För nötkött: en pepprig och robust rub för allt nötkött. Denna rub körs på allt från skivor av ryggbiff till Brisket. Tydligaste karaktärsdragen kommer från Svartpeppar, starkt paprikapulver och kummin. Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, paprika, chili, vitlök,
    oregano, kummin, timjan, gul lök, ramslök, tomat, SENAP, SELLERI, Naturlig Rökarom från salt rökt med äppleträ. Brisket som nämndes är en styckdetalj som kräver sina timmar. Rätt tillagad blir det dock en upplevelse svår att slå. Tips: börja i riktigt god tid. Blir den klar i förväg så låter du den vila inslagen i slaktarpapper, i en kylväska täckt med handdukar. Där bör den ligga minst 1 timme men gärna över 2 timmar. Brisket kan med fördel serveras kring en temp på runt 60 till 7o grader (när köttet har nått 91-94 grader är det klart). Så här kan Brisket se ut efter 20 timmars BBQ
  3. För kyckling: en både frisk och djup doft och smak – perfekt för ”beer can chicken” eller Bungy-jump-chicken-legs – Huvudkaraktärerna kommer från en speciell oregano som är ovanligt frisk i sin doft samt mustighet från fänkål och spanskt rökt paprikapulver. Ett uns chipotle tillför ett sting och en förlängning av smakupplevelsen. Se gärna detta klipp om hur du på ett enkelt sätt grillar kycklingben. Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, rosépeppar, paprika, vitlök, gräslök, gul lök, ramslök, tomat, chili, oregano, fänkål, dragon, mynta, chipotle, Rökarom från salt rökt med pecanträ. Kan innehålla spår av SELLERI & SENAP. Funderar du att sätta kycklingen på en ölburk? Se denna film om ”BEERCAN CHICKEN”
  4. För Lax och annan fet fisk: En rub med en tydlig sälta men något uppmjukad genom en mindre del råsocker. Här förenas flera olika sorters peppar tillsammans med citrongräs och skapar en tydlig och fyllig smak, samtidigt som kummin, dill och senap pekar ut en mer klassisk väg. Har du planer på att rubba och röka lax? – se detta klipp. Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, rosépeppar, grönpeppar, vitlök, gräslök, gul lök, ramslök, chili, SELLERI, SENAP, kummin, citrongräs, dragon, dillfrö, torkad citron, Rökarom från salt rökt med hickoryträ.
  5. För Ribs (griskött): en rub som blivit grymt (!) populär. Här möts smaktankar från två olika håll: fänkål och salt/sockerbalans som skapar fyllighet och till detta pepprighet och spets från svartpeppar, kummin och senap. Ruben är medelgrovt mald och tipset är att rubba köttet kvällen innan. Köra revbenen enligt 3-2-1 principen (här kan du se film som går igenom steg för steg) där du sista 2o minuterna strösslar en del av extra finmald rub över köttsidan, detta genom att köra rubben med en stavmixer till den pulveriseras. Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, paprika, chili, vitlök, gräslök,
    gul lök, ramslök, tomat, SENAP, SELLERI, oregano, kummin, timjan
    fänkål, rosmarin, salvia, Rökarom från  salt rökt med äppleträ.
  6. AC/DC – en rub för Griskött. Namnet är en dålig ordvits som avslöjar en speciell huvudkaraktär – nämligen Kanel (kan el). Det är absolut ingen vanlig kanel utan en mycket aromatisk och frisk kanel importerad från USA men med rötterna i Vietnam. Rubben har ett visst chili-sting och är relativt söt men innehåller även friska noter från nymald ingefära. Enligt kända och säkra källor är denna rub ljuvlig på burnt ends men även på karré, ribs och kotlettdetaljer (som ex fläskytterfilé). Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, chiliflakes, mynta, ingefära, koriander, gul lök, vitlök, söt paprika, chipotle, ancho-chili, kanel, Kan innehålla spår av SENAP & SELLERI
  7. Rub för pulled-pork: förutom revben är mest troligt pulled pork på en hel bit karré den vanligaste styckdetaljen för BBQ. Såklart förtjänar därför denna godbit sin egna rub, eller hur! Huvudkaraktären byggs upp av 3 sorters paprikapulver, ramslök, fänkål, tomat och vitlök. En mustig och varm rub som verkligen växer med timmarna i röken, gärna med understöd av en mix av äppleträ och hickoryträ. Har du sett klippet om Pulled pork på kortare tid än 5 timmar? Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, 3 sorters paprika, chili, vitlök, SENAP, gul lök, ramslök, tomat
    salvia, oregano, fänkål, rökarom från salt rökt med äppleträ. Kan innehålla spår av SELLERI.
  8. Tex-Mex (pulled beef style) – tjong! Här får du en rub som kan ersätta dina andra Tex-Mex kryddor. Du kan använda den för att rubba kött (som ex. en högrev) som du skall röka och köra pulled beef på, men du kan också använda den för vanlig nötfärs om det blir en ”vanlig” taco-fredag. Ett tips är att göra en kall sås av smetana genom att skicka ner ett par teskedar av denna rub. Här finner du en film som går igenom hur du får till din Beef-Chili på grillen. De kryddor som de flesta av oss tydligast förknippar med Tex-Mex är koriander och spiskummin. I denna rub har jag hållit ned på mängden spiskummin något. Detta då det enligt mig finns flera anledningar att misstänka att vi är många som får en magar som ballar ur av just spiskummin (där vi istället beskyller ”hettan” från chili, inte minst vid intag av indisk mat…). Chili finns här gott om i denna heta rub men den är gjort för att vara god – inte stark. Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, paprika x3, chili x3, vitlök, gul lök, ramslök, tomat, chipotle, oregano, spiskummin, koriander, Rökarom från salt rökt med pecanträ.
    Kan innehålla spår av SENAP, SELLERI
  9. Hamburger – en kryddmix som du bara strösslar över den utplattade högrevsfärsen, trycker ner den med fingertopparna och sen formar ut burgarna med nävarna. (se gärna detta klipp för inspiration) Den gula löken som finns i denna rub lyfter tillsammans med senap, svartpeppar och fyra olika sorters salt din burgare till en ny nivå. Komplett innehållsförteckning: salt, socker, svartpeppar, gul lök, vitlök, SENAP, söt paprika, rökt paprika, Naturlig rökarom (äppleträ), Kan innehålla spår av SELLERI.
  10. Fläskesteg – Fläskstek med knaprig svålFläskesteg –. Skånes närmsta grannar, ni vet det glada folket med grön öl och en röd / vit flagga – de kan göra söndagsstek! Här är en rub som förgyller en rätt som redan är god.Förslag: Köp en fet stek, snitta svålen på längden och tvären hela vägen ner till köttet. Krydda och gnid ner i skårorna och på all synlig köttyta.Moment1: Kör upp grillen/ugnen till 225 grader* Lägg köttet i en långpanna med svålen nedåt. Fyll på med vatten så att svålen täcks. Ställ in köttet när ugnen/grillen är redo. Sänk samtidigt värmen till 170grader (med en kolgrill stryper du luftintaget och går senare över till indirekt eller semiindirekt BBQ/grillrökning).

    Kör i den heta värmen i 15-20 min under tiden kryper normalt tempen ner till nya måltempen på 170 grader (kontrollera).

    Moment2: Vänd köttet som du nu placerar på ett par tjocka morötter och en halverad lök för att undvika att köttet kokas i vattnet. Eventuellt sprinklar du lite mer rubb över svålen. Fyll vatten upp till köttets undersida. Låt stå tills innertempen på köttet når 75-80grader i tjockaste delen.

    *Alternativ om du grillar: kör moment1 i ugnen och moment2 i grillen.

    Såsen: Sila spadet, reducera genom kokning, addera matgrädde i föhållandet 1/3 av vätskans mängd. Klicka i en rejäl matsked rödvinbärsgelé och smaka eventuellt av med lite extra rubb. Red såsen till valfri tjocklek med Maizena eller mjöl. Servera med kokt potatis och brysselkål. Danskarna serverar ofta steken med rödkål och steker ofta sin potatis innan servering, inte sällan vänd i ströbröd med socker och salt, om det är lockande för dig så kör i vind!

    Ingredienser:
    3sorters salt, råsocker, svartpeppar, grönpeppar, SENAP, fänkål, salvia, rosmarin, lagerblad.


#RubsByBBQmonster - Hantverk, ej industri.